Isabella Arendt bliver konservativ: 'Det er ikke bare den næstbedste løsning, det er en god løsning'

Den tidligere kristendemokrat skal nu kæmpe for en plads i Folketinget for De Konservative.

Hun har været partiløs i mindre end en måned. Nu er den tidligere kristendemokratiske formand blevet konservativ partisoldat. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Det er mindre end en måned siden, hun stoppede som formand for Kristendemokraterne og meldte sig ud af partiet efter tre år på formandsposten.

Men perioden som partiløs nåede ikke at blive særlig lang for Isabella Arendt, der i dag har fundet et nyt parti at kæmpe for.

Hun er nemlig sprunget ud som ny folketingskandidat for De Konservative. Et skifte, der i første omgang kom på baggrund af, at hun ikke længere havde det godt i sit tidligere parti, fortæller hun.

- Det, Kristendemokraterne ikke kunne give mig i sidste ende, det var trivslen, når jeg gik på arbejde. Og derfor var det ikke længere en mulighed at være medlem af Kristendemokraterne.

- I Konservative Folkeparti er jeg blevet taget rigtig godt imod, og det, De Konservative kan give mig, er muligheden for at kæmpe videre for de visioner, jeg har for Danmark og vores samfund, siger hun.

Isabella Arendt har i længere tid kørt parløb med Jens Rohde i Kristendemokraterne, hvor han som den eneste har repræsenteret partiet i Folketinget, mens hun sad på formandsposten. Rohde stiller heller ikke op for partiet ved næste valg. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Er det ikke ærgerligt at skulle vælge det næstbedste parti på politik, fordi man ikke trives i det parti, man egentlig er mest enig med?

- Det er altid ærgerligt at stå på en arbejdsplads, hvor man ikke længere trives. Det er aldrig en god oplevelse at nå til den konklusion. Det var sådan, det skete for mig, det var nødvendigt, og derfor er jeg glad for, at der mellem Kristendemokraterne og De Konservative er et stort slægtskab.

- Det er ikke bare den næstbedste løsning, det er en god løsning. Det er et sted, hvor jeg føler mig hjemme, siger Isabella Arendt.

Pludselig hovedrolle under valgkamp

Hun blev katapulteret ind på den politiske scene under valgkampen til folketingsvalget i 2019, da hun som bare 26-årig måtte vikariere for Kristendemokraternes daværende formand, Stig Grenov, der kort inden en partilederdebat på TV 2 havde fået det dårligt og derfor måtte melde afbud.

Med utroligt kort varsel blev Isabella Arendt sendt i ringen for Kristendemokraterne under valgkampen i 2019. På et afbud. Her slog hun for alvor sit navn fast i det politiske landskab. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I stedet nåede partiet at sende Isabella Arendt, der tilfældigvis fejrede sin fødselsdag i København den aften og trådte til med mindre end en times varsel.

Hun imponerede i debatten og fik i den forbindelse tilnavnet "vikaren fra himlen". Senere overtog hun helt formandsopgaverne fra Stig Grenov.

Men nu er det altså slut med Kristendemokraterne, som hun har været formand for i tre år uden dog at sidde i Folketinget. Partiet klarede ikke spærregrænsen i 2019, men har alligevel været repræsenteret i Folketinget, da Jens Rohde skiftede parti og blev kristendemokrat.

Hvilken rolle skal du så have nu? Du kommer jo fra en post som partiformand.

- Ja, jeg bliver ikke formand for Konservative Folkeparti fra den ene dag til den anden. Jeg skal ud og være folketingskandidat på lige vilkår med alle andre, siger hun, stående foran en papfigur af sin nye partiformand, Søren Pape Poulsen.

Du har jo haft nogle snakke med Søren Pape om, hvad du skal. Hvad har I talt om i forhold til din rolle?

- Jamen, lige præcis det. Jeg har meget stor respekt for, når Pape siger, at man ikke har a- og b-medlemmer i Konservative. Det er den eneste rigtige måde som leder at betragte sin organisation på. Derfor skal jeg ud og fortjene tilliden fra både medlemmer og vælgerne på lige vilkår med alle andre. Det glæder jeg mig rigtig meget til.

Enige om meget - men ikke alt

Isabella Arendt bliver partiets folketingskandidat i Hedensted og vil især have fokus på grøn omstilling og børne- og familiepolitik, fortæller hun. Områder, hvor hun mener, at hendes holdninger er på linje med partiets.

Men det kan jo også ske, at der er områder, hvor man ikke er helt enig med det parti, man er medlem af. En problematik, Isabella Arendt også kommer til at løbe ind i.

Det er jo ingen hemmelighed, at en person som Marcus Knuth har lidt anderledes holdninger til asylpolitik, end du har. Han har for eksempel sagt, at hjemsendelser skal være en central del af dansk udlændingepolitik. Kan du stå inde for det synspunkt?

- Jeg kan i hvert fald være en del af holdet. Og jeg er sikker på, at Marcus Knuth også kan se mig som en del af det hold.

- Det er klart, at jeg som nyt medlem også har skullet gøre op med mig selv, om jeg kan være en del et det værdifællesskab. Heldigvis er der en masse – også på udlændingeområdet – som Marcus Knuth og andre konservative og jeg bliver enige om. Så er der nogle ting, vi ikke er enige om, og det er jeg sikker på, vi får gode debatter om, siger hun.

Arendts nye partiformand, Søren Pape, er glad for at have fået et nyt medlem, som han kalder "et stort politisk talent".

Før var de ledere af hver deres parti. Nu er Isabella Arendt og Søren Pape på samme hold.

- Hun har kæmpet meget ensomt. De har været to på Christiansborg, der har knoklet. Nu kommer hun ind i et andet parti og i en større sammenhæng, og hun bliver folketingskandidat på lige fod med alle andre.

- At hun så vil gøre det utroligt dygtigt og især koncentrere sig om den grønne omstilling og familiepolitik, det synes jeg er en fornøjelse, siger han.

Hun har jo altså lige for en måned siden forsvaret Kristendemokraternes politik. Nu skal hun forsvare jeres. Er det troværdigt overfor vælgerne?

- Det kommer vælgerne jo til at afgøre. Så enkelt er det.

- Altså, Kristendemokraterne og Konservative Folkeparti er jo to partier tæt på hinanden, vi sidder i samme gruppe i Europa-Parlamentet og er i samme politiske famile. Så det er et meget naturligt valg, siger han.