It-forening om tv-overvågning: Politiet er tynget af interessekonflikt

Det er et problem, at politiet skal uddele bøder for ulovlig tv-overvågning, når optagelserne kan gavne efterforskningen, mener It-Politisk Forening.

3/4 af de optagelser politiet indhentede i forbindelse med terrorangrebet sidste år, var ulovlige optagelser på offentlig grund.

Der hænger omkring en halv million overvågningskameraer i Danmark.

Men der er reelt ingen kontrol med, om kameraerne overholder loven. Og politiet fortæller, at 75 procent af de overvågningskameraer, som blev brugt i efterforskningen af terrorangrebet mod København for et år siden, var ulovligt opsat, fordi de filmede på offentlige veje og fortove.

Det bekymrer It-Politisk Forening, som varetager it-interesser og databeskyttelse for private.

- Det er meget problematisk, at der ikke bliver ført tilsyn. Specielt når man her har konstateret, at 75 procent af kameraerne i den konkrete sag har filmet, hvor man ikke måtte filme, siger formand Jesper Lund.

At politiet i princippet skal udstede bøder for ulovligt ophængte kameraer, men samtidig ønsker at gøre nytte af optagelserne under en efterforskning, går ikke, mener han:

- Der en interessekonflikt her. De kameraer, der har størst værdi for politiet, er dem, der filmer ud mod gaden, og de vil så typisk være ulovligt opsat. Og det dur altså ikke. Love skal overholdes, og når vi har en lov, der siger, vi ikke må filme på offentligt område, så skal politiet også håndhæve den lov.

Enten skal der skrues op for tilsynet eller indføres regler, hvor autoriserede installatører sikrer, at kameraerne ikke hænger ulovligt, mener Jesper Lund.

- Der er mulighed for, at der er politisk vilje til at lave tv-overvågningsloven om, så flere får lov at overvåge flere. Men det, synes vi, er en rigtig dårlig ide.

  • Cirka 75 procent af det materiale fra overvågningskameraer, som blev indsamlet i forbindelse med terrorangrebet mod København, er i strid med lovgivningen.

  • Justitsminister Søren Pind vil lave et register for videoovervågning i København.

  • DF frygter, at det kun er lovlige overvågningskameraer, som vil blive tilmeldt ordningen - og det er ikke til meget brug, hvis en terrorist render rundt på offentlig vej, mener partiet.