Italien blev tilbudt 'ubrugelige respiratorer': Udløser en næse til sundhedsministeren og forsvarsministeren

Nu har tre ministre fået en næse i sagen om respiratorer, der skulle sendes til Italien i forbindelse med corona-hjælp.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) får nu begge en næse i sagen om de 'ubrugelige' repiratorer, der blev tilbudt til Italien under coronakrisen. Dermed har tre ministre nu fået en næse i sagen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får nu en såkaldt næse - en kritik fra et flertal i Folketinget i sagen om de ubrugelige respiratorer, Danmark tilbød Italien under coronakrisen.

Det oplyser Venstres Jan E. Jørgensen, Dansk Folkepartis Liselott Blixt og Det Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen efter et samråd i Folketinget.

- Vi er nået frem til, at det er så stærk kritisabelt, at det må udløse en kritik fra Folketinget - populært kaldet en næse, siger Jan E. Jørgensen.

De to ministre beklagede begge to på samrådet og erkendte, at sagen ikke er blevet håndteret korrekt.

Ingen af dem har fået oplysningerne om, at repiratorerne ikke kunne bruges til formålet i tide, siger de på samrådet. Den centrale viden var ikke landet på ministrenes bord, lyder det.

Forsvarsministeren er utilfreds med, at embedsmænd har haft en viden om, at respiratorerne ikke kunne bruges, som hun ikke selv fik fremlagt.

- Det er en klar, klar fejl. Det er mit ansvar at påpege denne fejl. Det har jeg hermed gjort også over for jer, siger Trine Bramsen på samrådet.

Sundhedsministeren siger, at hans ministerium var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabehandlingen, ikke kunne bruges til det.

Men den viden nåede ikke ministeren. Det kalder ministeren et "utilfredsstillende forløb", som han er ked af.

Han mener, at en forklaring kan være, at der blev arbejdet i døgndrift i ministeriet under coronakrisen. Derfor blev alle oplysninger om respiratorer ikke opfanget.

- Det er en måske en del af forklaringen, at man ikke får læst bilagene og opdager, at respiratorerne ikke kunne anvendes til coronapatienter, siger Magnus Heunicke.

- Dette forløb har ikke været tilfredsstillende. Det er der ingen grund til at lægge skjul på. Derfor har jeg internt lavet en grundig gennemgang, siger han.

Slipper ikke for næsen

Jan E. Jørgensen og Sofie Carsten Nielsen er tilfredse med de to ministres forklaringer i sagen. Men det giver ikke anledning til, at de slipper for kritikken fra et politisk flertal bestående af blå blok og Det Radikale Venstre.

DF, Venstre og De Radikale lader ikke de to ministre slippe for en næse. 'Vi regner med, at I begge er i arbejdstøjet, og at I sikrer, at procedurerne bliver ændret, så det ikke sker igen', siger Jan E. Jørgensen til ministrene på samrådet.

- Stor respekt for den helt åbenlyse beklagelse af både processen og beslutningen. Men vi skriver altså den 26. juni i dag. Der skulle meget lang tid til, før man kunne erkende denne fejl. Derfor udtaler vi også kritik, siger Sofie Carsten Nielsen (R).

- De to ministre er blevet ført bag lyset af deres eget embedsværk. De har ikke haft informationer om, at de her respiratorer, man tilbyder til Italien, ikke kan bruges til noget som helst fornuftigt. Så det er en anden stemning, og det kommer også til at fremgå af den næse, som man formulerer, siger Jan E. Jørgensen (V).

- Nemlig at vi (flertallet i Folketinget, red.) jo anerkender, at de to ministre lægger sig fladt ned, siger han.

Først næse til udenrigsministeren

Dermed har tre ministre fået en næse for deres håndtering i sagen om respiratorer, der skulle sendes til Italien i forbindelse med corona. For over en måned siden fik udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en næse i samme sag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fik i slutningen af maj en næse for sin håndtering af respirator-sagen. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Jan E. Jørgensen og Sofie Carsten Nielsen er dog mere tilfredse med ministrenes svar på dagens samråd, end da udenrigsminister Jeppe Kofod var indkaldt til samråd.

- Vi vil også sige, at der kæmpe forskel fra den optræden, vi har været udsat for i dag fra sundhedsministeren og forsvarsministerens side, og den, der var fra udenrigsministerens side. Her er der en beklagelse, siger Jan E. Jørgensen (V).

Sagen handler om, at Danmark tilbage i maj tilbød Italien at sende nogle ældre og for italienerne ubrugelige respiratorer i forbindelse med coronakrisen.

Respiratorerne viste sig at være uegnede til Covid-19-patienter. I en pressemeddelelse 8. april sagde Kofod ellers, at respiratorerne var en "solid håndsrækning" til vores "italienske venner".

Allerede i slutningen af marts - to uger forinden Jeppe Kofod tilbød at hjælpe Italien - vidste Sundhedsstyrelsen, at den specifikke type respirator var "uegnet" til Covid-19-patienter, kunne DR's radiogram P1 Morgen afsløre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk