Jægere og fiskere må igen gå med kniv

Enigt folketing vedtager længe ventet knivlov. Nu rammer vi de kriminelle og knivene i nattelivet, men spænder ikke længere ben eksempelvis for spejdere eller jægere, siger justitsministeren.

Nu rammer vi de kriminelle og knivene i nattelivet, siger Søren Pind (V). (Foto: © ERIK REFNER; Luka Alexander Civa, Scanpix)

Et enigt folketing har i dag vedtaget en ny knivlov, der igen skal gøre det tilladt for jægere, fiskere og spejdere at have en kniv på sig, mens kursen strammes over for kriminelle og brugen af kniv i nattelivet.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Nu rammer vi de kriminelle og knivene i nattelivet, men spænder ikke længere ben for for eksempel spejdere eller jægere, som tager på fisketur eller går på jagt, siger justitsminister Søren Pind (V) i den forbindelse.

Tilbage i maj sidste år blev en indehaver af en jagtbutik dømt for at have ulovlige knive til salg. De blev af retten vurderet som ulovlige, da det er muligt at åbne dem med én hånd.

Den dom fik daværende Venstre-formand og nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen til at rase på Facebook.

- Der er i dag (mandag den 18. maj 2015, red.) faldet en dom, som kriminaliserer i tusindvis af danske jægere, fiskere, spejdere og friluftsmennesker. Det SKAL vi have lavet om. Selvfølgelig skal vi bekæmpe knive i nattelivet, men vi skal ikke kriminalisere danskere, som de er flest, lød fra Lars Løkke Rasmussen.

Den nye lov er blevet til i samarbejde med jægerne, fiskerne, spejderne og friluftsfolket, oplyser justitsministeriet.

  • Den nye knivlovs hovedpunkter:

  • Enhåndsbetjente foldeknive vil med vedtagelsen af den nye lov ikke længere blive kategoriseret som særligt farlige knive, det er forbudt at besidde, herunder på egen bopæl, uden tilladelse fra politiet

  • Fremover må alle slags knive og blankvåben kun medbringes på offentlige steder mv., når der er et anerkendelsesværdigt formål.

  • Strengere straffe til tidligere voldsdømte, som bærer kniv på steder, hvor der erfaringsmæssigt er høj risiko for vold, for eksempel i nattelivet eller kriminelle miljøer.