Jakob Ellemann-Jensen: 'Jeg er meget meget grøn'

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afviser kritikken fra flere grønne organisationer, der mener han er ude i et angreb på naturen.

- Jeg synes det er lidt en misforstået kritik at beskylde mig for ikke at være tilstrækkelig grøn, når jeg ønsker at fjerne gylletanke fra den beskyttede natur, siger Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der blev spidset ører i landets grønne organisationer, da der for præcis en måned siden var skiftedag i Miljø- og Fødevareministeriet. Som afløser for den i grønne kredse stærkt upopulære miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var Jakob Ellemann-Jensen (V) blevet udpeget. Og på sin første dag i jobbet, slog Jakob Ellemann-Jensen mere grønne takter an ved at understrege, at han først og fremmest ville være miljøets minister.

To uger senere sendte han et forslag i høring, som lægger op til at skære 2.200 hektar mere ud af de EU-beskyttede naturområder end forgængeren Esben Lunde Larsen nogle måneder forinden havde lagt op til. Og det får i dag flere naturorganisationer til at lange ud efter Jakob Ellemann-Jensen, som de havde forventet i stedet ville "rette op" på forgængerens udspil.

En række grønne organisationer kritiserer dig hårdt for at fremlægge noget, som skærer mere beskyttet natur ud af Natura 2000 områderne end din forgænger Esben Lunde Larsen lagde op til. Dansk Ornitologisk Forening kalder det for en kæmpe skandale og Danmarks Naturfredningsforening siger, at når du vil tage endnu mere natur ud af beskyttelsen, end det der lå i forvejen, så er det selvfølgelig dårligere for naturen?

- Min første tanke var, at det er for tidligt de kommer med kritikken. Men det er det jo ikke. Det er lige præcis nu, de skal lufte til den kritik, og lige præcis nu, jeg skal lytte til den. Og det gør jeg. Jeg må bare sige, at jeg synes ikke vi skal have noget vi kalder natur, som ikke er det. Så jeg har fortsat tænkt mig at tage de dele ud af Natura 2000 beskyttelsen, som ikke er natur, og så putte noget rigtigt natur ind i stedet for. Jeg vil gerne finde nogle områder, som faktisk er beskyttelsesværdige. Det vil jeg hellere beskytte, end jeg vil beskytte gylletanke og intensivt dyrket landbrugsjord, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Lytter til bekymringer

Ifølge flere grønne organisationer er det jo at det langt fra kun er gylletanke, men i høj grad landbrugsjord som flere steder ifølge Dansk Ornitologisk Forening har en funktion i forhold til svaner og hjejler?

- Jeg lytter til deres bekymringer, og til alle andres bekymringer, og så må vi jo så se, hvor det ender.

Du lægger så 2.200 hektar oveni forhold til Esben Lunde. Hvorfor?

- Det er jo en del af den høringsproces der har været, hvor der er kommet nogle andre bud ind. Og det bliver så også sendt i høring.

Betyder det så, at du er mindre grøn end Esben Lunde?

- Haha, nej det betyder, at jeg bestemt er meget meget grøn. Det er derfor, at jeg ikke vil have falsk varebetegnelse. Da man lavede Natura 2000 i sin tid, kom man til at indlemme nogle områder, som ikke var beskyttelsesværdig natur. Dem synes jeg vi skal hive ud, for vi skal ikke pynte os med lånte fjer. Den Natura 2000 beskyttelse, vi har i Danmark, synes jeg skal være rigtig god, ægte grøn, beskyttelsesværdig natur, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forstår undren

Du sagde på din første dag som miljø- og fødevareminister, at du først og fremmest ville være miljøets mand. Noget af det første du gør, er så at sende et forslag i høring, som skærer et endnu større areal af de naturbeskyttede områder ud end de forgænger Esben Lunde Larsen. Kan du forstå, hvis der er nogle, der undrer sig?

- Jeg kan sagtens forstå, hvis man undrer sig. Men jeg vil sige, at man skal høre min forklaring, hvor jeg siger: Det jeg gerne vil tage ud, er det som ikke er natur, og som nogle langt tid før mig har kaldt natur. Det vil jeg gerne fjerne, for det synes jeg er vildledende markedsføring.

Ifølge Miljøstyrelsen lægger det nye udspil op til at reducere de naturbeskyttede områder under Natura 2000 med i alt 30.800 hektar, mens der omvendt tilføres 5.000 nye hektar naturområder til beskyttelse.

Sammenlagt er det knap 26.000 hektar naturbeskyttede områder, du lægger op til at pille ud af de her EU-beskyttede Natura 2000-områder. De grønne organisationer mener der er brug for flere naturbeskyttede områder og ikke færre. Og mener at du som minimum bør tilføre lige så stort et areal til de naturbeskyttede områder, som du ønsker at tage ud. Hvorfor gør du ikke det?

- Nu må vi se. Jeg tror ikke, nej jeg er faktisk ret sikker på - at vi ikke ender der hvor det forslag peger hen nu. Jeg har ikke besluttet mig endnu. Der er nogle ting, der er sendt i høring, og jeg tror ikke, at vi ender med at hive alt det ud, som der er lagt op til – og jeg tror vi ender at putte mere ind end, end det, der er lagt op til, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter