Jakob Ellemann-Jensen stiller op som formand for Venstre

Fire dage efter Lars Løkke Rasmussen gik af, har Jakob Ellemann-Jensen besluttet at gå efter formandsposten i Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen har besluttet sig for at gå efter posten som Venstres kommende formand.

Det fortæller han i et interview med DR Nyheder.

- Jeg stiller op til posten som formand for Venstre, Danmarks liberale parti, siger han.

- Jeg tror, at der er et bredt ønske i vores parti om at forlige de stridende parter, der har været, og så starte forfra.

Er du manden, der kan gøre det?

- Det håber jeg, at jeg er. Mine gruppefæller har tillid til, at det kan jeg gøre. Jeg har mødt stor opbakning fra hele landet, og får man sådan en opbakning, så har man også en forpligtelse til at følge den.

Det er i sidste ende de omkring 850 delegerede på Venstres landsmøde, der skal afgøre, om Jakob Ellemann-Jensen så også får formandsposten.

Kulmination på ugers stridigheder

Jakob Ellemann-Jensens udmelding er den foreløbigr kulmination på den interne uro, der har præget Venstre siden folketingsvalget.

En uro, der i weekenden fik forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig som henholdsvis formand og næstformand for Venstre efter møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse.

Efter weekendens møder har Venstre indkaldt til ekstraordinært landsmøde i Herning den 21. september, hvor formands- og næstformandsposten er eneste punkt på dagsordenen.

Jakob Ellemann-Jensen har nu gjort det klart, at han stiller op til posten som formand, men det står fortsat uklart, hvem der vil gå efter næstformandsposten.

Inger Støjberg nævnes af flere Venstremedlemmer som en kandidat, men hvorvidt det også er en ønskekandidat for Jakob Ellemann-Jensen, ønsker han ikke at udtale sig om.

- Jeg har talt med nogen rundt omkring, og det er jeg sikker på, at der kommer en melding om her inden den 21. september, siger han.

Er det sådan, at du stiller op i et parløb med Inger Støjberg som næstformand?

- Nu har vi ikke en tradition i Danmark for at have 'running mates', men det er klart, at jeg også har gjort mig nogle tanker om, hvem der sammen med mig vil kunne sidde i spidsen for Venstre.

Forestiller du dig, at der skal være kampvalg om næstformandsposten?

- Det må tiden jo vise. Jeg ved ikke, hvor mange der vil melde deres kandidatur, men jeg er helt sikker på, at vi får en stærk næstformand.

Nu stopper krukkeriet

Meldingen kommer efter flere dages spekulationer, hvor flere og flere folketingsmedlemmer og andre ledende skikkelser i Venstre åbent har annonceret deres opbakning til Jakob Ellemann-Jensen.

Venstres folketingsgruppe mødtes i dag på Christiansborg og efterfølgende - ved en 13.30-tiden - forklarede Jakob Ellemann-Jensen, at han inden samme tid onsdag nok skulle melde ud om, hvorvidt han ville lytte til de mange opfordringer.

- Og så stopper krukkeriet i den her omgang, lød det fra ham.

Jakob Ellemann-Jensen bad om en respekt for, at han lige havde behov for at tygge på de indtryk og budskaber, som han har modtaget igennem de sidste dage.

Efter at have tygget på det i små otte timer, er han altså nået frem til at ville kandidere til formandsstolen i Venstre.