Japans premierminister på besøg: Der blev talt om truslen fra Nordkorea

Lars Løkke Rasmussen fremhævede det gode samarbejde, da han mandag tog imod Japans premierminister Shinzo Abe.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes i dag med Japans premierminister Shinzo Abe i Statsministeriet. Det er første gang, at en japansk premierminister rejser til Danmark for at mødes bilateralt med en dansk statsminister. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Det er en stor fornøjelse at byde premierminister Abe velkommen i dag. Vi har haft meget konstruktive samtaler. Japan er en vigtig strategisk partner til Danmark.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde med Japans premierminister, Shinzo Abe, i Statsministeriet.

Han fremhævede, at Danmark og Japan i år har haft diplomatiske forbindelser i 150 år.

Ifølge Løkke diskuterede de dels den spændte situation på den koreanske halvø efter Nordkoreas affyring af et interkontinentalt missil, dels hvordan Japan og Danmark kan forbedre samarbejdet yderligere.

- Forbindelsen til Danmark er meget vigtig for Japan.

- Vi er i dag blevet enige om at promovere det strategiske samarbejde mellem Danmark og Japan yderligere, sagde Shinzo Abe.

Løkke lagde vægt på, at Danmark årligt eksporterer for 22 milliarder kroner til Japan. Når frihandelsaftalen mellem EU og Japan er fuldt gennemført kan eksporten stige med 50 procent, vurderer Dansk Industri.

- EU eksporterer årligt for 80 milliarder euro (600 milliarder kroner) til Japan. Over 600.000 job i EU afhænger af eksport til Japan. Japanske firmaer har over en halv million ansatte i EU, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Den nye handelsaftale vil øge disse tal.

Shinzo Abe glædede sig over dansk opbakning til frihandel og støtte til Japan efter Nordkoreas optrapning.

- Det internationale samfund udfordres af Nordkoreas udvikling af missiler og a-våben samt situationen i det Sydkinesiske Hav. Det undergraver alvorligt den internationale orden, som bygger på retssamfundet, sagde Shinzo Abe.

Han mener, at Danmark fascinerer japanerne. Japanske børn leger med Lego, ligesom Shinzo Abe gjorde som barn, japanske familier spiser hver morgen wienerbrød, som kaldes "dansk brød", og køber møbler af dansk design.

- Det er ingen overdrivelse, at hver japansk morgen begynder med "dansk brød", sagde Shinzo Abe.

/ritzau/