Jarlov efter møde om landbrugspakke: Regeringens beregninger er ulogiske

Med landbrugspakken stiger kvælstofudledningen i 2016. Men det har Rasmus Jarlov (K) ikke fået noget at vide om i forhandlingslokalet, siger han.

Rasmus Jarlov vil lade ministeren forklare sig, inden Konservative forholder sig anderledes til landbrugspakken. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

1.300 ton ekstra kvælstof vil blive udledt i 2016 som følge af landbrugspakken, som er en aftale mellem regeringen og dens støttepartier.

Men det stemmer ikke overens med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens svar til Folketinget, mener Rasmus Jarlov, landbrugsordfører for Konservative.

Han forventer et møde med ministeren senere på ugen og vil i mellemtiden gå dybere ned i ministeriets beregninger med udgangspunkt i de forskere, der har været fremme de seneste dage.

- Vi skal tale med ministeren om, hvordan vi forholder os nu. Det er klart, at andre forudsætninger giver en ny situation. Det betyder ikke, at vi er ved at aflyse landbrugspakken. Men det betyder, at vi har en udfordring, som vi er nødt til at tale om, siger Jarlov.

- Vi har fået det indtryk, at der ikke kommer nogle år, hvor kvælstofudledningen vil stige. Det ser ud til, at det ikke passer. Nu kan vi diskutere størrelsesordenen af udledningen, og derfor bør vi have en dialog med forskerne om, hvad det her betyder for vandmiljøet, siger han.

Indtrykket fra regeringen har hele tiden været, at kvælstofudledningen ikke vil stige. I selve aftalen om landbrugspakken, som løber til 2021 står, at "kvælstofudledningen reduceres samlet set over perioden." Men ifølge Rasmus Jarlov har sammenligningsgrundlaget for kvælstofudledningen i 2016 været 2012. De beregninger kalder han "ulogiske".

- Der er forskel på, hvilket indtryk der har været i forhandlingslokalet, og hvilket indtryk man får, efter forskerne har været på banen, siger Jarlov.

I 2019 skal kvælstofudledningen ifølge landbrugspakken være reduceret. Dette skyldes dog eksterne faktorer som blandt andet øget økologi - i landbrugspakken kaldet "baseline".

Fødevareordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech, bekræfter, at der er kommet nye oplysninger frem. Men det ændrer ikke på tilliden til ministeren og landbrugspakken hos blå bloks største parti:

- Sådan er det i forhandlinger. Vi må alle give og tage. Men Dansk Folkeparti står fuldt ud bag landbrugspakken og ministeren, siger hun.

FacebookTwitter