Jelved om Lykketoft-exit: Han kunne godt lige have sagt det først

Marianne Jelved (R) roser Mogens Lykketoft (S), der har besluttet at trække Christiansborg-stikket ved næste valg.

Marianne Jelved (R) er 'lidt overrasket' over, at Lykketoft snart trækker sig fra Christiansborg-politikken.

Når statsministeren udskriver næste folketingsvalg, bliver det samtidig et farvel til den 70-årige socialdemokratiske politiker Mogens Lykketoft.

Det har Mogens Lykketoft i dag orienteret både partifæller og den øvrige offentlighed om i en tale på den socialdemokratiske kongres.

Beslutningen overrasker hans nære politiske kollega, den radikale Marianne Jelved.

- Han kunne da godt lige have sagt det først, lyder hendes reaktion i et interview med DR Nyheder.

Her lægger den tidligere radikale leder ikke skjul på, at hun anser Mogens Lykketoft for at være en utrolig dygtig politiker, som hun har haft et meget tæt samarbejde med.

- Han var en utrolig god kammerat at arbejde sammen i de næste ni år, vi havde sammen som ministre i den samme regering, siger Marianne Jelved.

Marianne Jelved var radikal økonomiminister under Nyrup-regeringerne op gennem 90'erne, hvor Mogens Lykketoft havde posten som finansminister.

Glæde hos de to ministre i 1998, da et forlig om finansloven faldt på plads. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

En ægte politiker

Mogens Lykketoft er en 'ægte politiker', siger Marianne Jelved. Han ved, hvad han vil politisk og får hurtigt lavet en plan for at opnå det. Og så fører han det ud i livet.

- Jeg er rigtig stolt af, hvad der skete af ændringer under Nyrup-regeringerne. Kæmpehøj arbejdsløs blev bragt ned til næsten fuld beskæftigelse. Vi begyndte at betale gælden tilbage. Det var en kæmpe forandring i løbet af 90’erne, siger hun.

Det er ikke kun tiden som finansminister under statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der fylder på Lykketofts cv. Andre politiske meritter tager også plads.

Senest har han været formand for FN's generalforsamling. Før det var han formand for Folketinget. Fra 2002 til 2005 var han formand for Socialdemokraterne efter Poul Nyrup Rasmussen.

Herligt at være så klog

Der var et tæt samarbejde mellem Marianne Jelved og Mogens Lykketoft i 90'erne.

- Mogens (Lykketoft, red.) har jo udtrykt det på den måde, at det ikke er muligt at få et cigaretpapir imellem Mogens Lykketoft og Marianne Jelved. De holder sammen, siger hun.

- Og vi havde den opfattelse, at hvis vi holdt sammen, så kunne vi klare rigtig mange ting. Derfor handlede det også om, at vi kunne snakke sammen, snakke os ind på hinanden og finde nogle løsninger, som vi begge to kunne stå inde for.

Men også efter Nyrup-regeringens endeligt har de to holdt kontakten.

- Vi har gennem årene, også efter at vi ikke længere sad i regering sammen, mødtes jævnligt og talt om, hvordan de andre nu gør det forkert, mens vi ved, hvad der skal gøres. Det er jo herligt at være så klog, siger Marianne Jelved.

Derfor tror hun heller ikke på, at Lykketoft kan holde sig væk fra den politiske scene, selvom han forlader Folketinget.

Facebook
Twitter