Jelved skærer igennem: Underholdningsorkestret lukker

DR Underholdningsorkestret lukker til nytår. Kulturminister Marianne Jelved har besluttet at underskrive public servicekontrakten med DR, oplyser hun til Ritzau

Kulturminister Marianne Jelved underskriver snarligt ny public service-kontrakt med DR. Underholdningsorkestret lukker dermed. (© DR)

DR Underholdningsorkestret lukker til nytår.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har besluttet at underskrive public service-kontrakten med DR, oplyser hun efter et møde med Folketingets kulturordførere.

- Ja, det er rigtigt (at orkestret lukker, red.), siger Marianne Jelved efter mødet.

- Jeg har besluttet at forhandle kontrakten færdig med DR, og det er korrekt, at Underholdningsorkestret ikke kommer med i den kontrakt, fordi der ikke er finansiering inden for den ramme, som DR har, siger hun

Jelved: Vi kunne ikke blive enige

Marianne Jelved vil inden længe underskrive public service-kontrakten, selvom et flertal i Folketinget har stemt for, at orkestret bør bevares.

Flertallet uden om regeringen har dog ikke været i stand til at nå til enighed om, hvordan orkestret skal finansieres, og det tager Marianne Jelved nu konsekvensen af, siger hun.

- Det er ikke lykkedes at blive enige om på hvilke betingelser, Underholdningsorkestret kan fortsætte. Det er det, der er problemet, og nu må jeg sige, at vi har brugt mange uger, og vi nærmer os ikke hinanden, siger Marianne Jelved.

Del af spareplan

Debatten om DR's Underholdningsorkester har raset det meste af efteråret, siden DR besluttede at lukke orkestret. Enhedslisten og de borgerlige partier har kritiseret beslutningen og forsøgt at presse Marianne Jelved til at omgøre beslutningen.

Marianne Jelved har imidlertid henvist til det såkaldte armslængdeprincip hele vejen igennem, og nu ser orkestret endegyldigt ud til at være fortid.

DR's nedlæggelse af Underholdningsorkestret er en del af en større spareplan, som er blevet effektueret henover efteråret som følge af den medieaftale, som blev vedtaget af samtlige Folketingets partier i juni.

Spareplanen skal i løbet af de kommende fire år frigøre 161 millioner kroner om året.