Jennifer blev krænket: Støjbergs snak om 'feministisk hævntørst' gør kvinder utrygge

Jennifer Tillemand arbejder som tjener, og har oplevet krænkelser fra kunder og overordnede.

Jennifer Tillemand har oplevet at blive kysset på halsen af en restaurantgæst og er blevet inddraget i samtaler, hvor mandlige gæster har omtalt hende seksuelt. (Foto: Jennifer Tillemand © Jennifer Tillemand)

Man risikerer at ødelægge kvinders lyst til at stå frem og fortælle om krænkelser fra deres hverdag, når Inger Støjberg taler om 'feministisk hævntørst' og siger, at kvinder skal tænke sig om, før de smider deres oplevelser ind i den offentlige debat om MeToo og sexisme.

Det mener Jennifer Tillemand, der er tjener.

- Hun ødelægger den tryghed, som jeg tror, der er ved at blive skabt i og med, at flere og flere står frem og fortæller, hvad de oplever, siger hun.

Venstres næstformand Inger Støjberg har ad flere omgange været ude mane til besindighed, senest i et interview med Berlingske mandag.

- Debatten er præget af feministisk hævntørst med så ekstremt meget vrede, at man er på vej til at sætte vigtige principper over styr.

- Jeg synes, man skal tænke enormt grundigt over, om det var så alvorligt med det klap i rumpetten for otte år siden, før man smider det ind i den offentlige debat med de enorme repressalier som det kan give. Det må aldrig blive sådan, så man ikke tør give hinanden et godt gammeldags kompliment, sagde hun

Og det er netop det, der kan gøre det svært at stå frem med sine oplevelser, siger Jennifer Tillemand, der selv har oplevet krænkelser på sit arbejde.

- Hun skaber en utryghed, når hun går ud, især som politiker og den offentlige person, som hun er, og siger 'hey slap af, det er bare et kompliment.'

Jennifer Tillemand er 32 år og arbejder i Københavns Lufthavn.

Man føler sig ydmyget

Jennifer Tillemand arbejder som tjener på en restaurant i Københavns Lufthavn i Kastrup. I sit arbejde har hun oplevet flere episoder, hvor hun har følt sig krænket. Blandt andet har hun været udsat for, at mænd i større grupper har inddraget hende i samtaler om, hvem af dem der kan tage hende hårdest, og om hun skal med op på hotelværelset og 'have en ordentlig tur.' En enkelt gang har hun oplevet, at en gæst kyssede hende på halsen.

Hun har også oplevet en overordnet supervisor, der insinuerede, at han ville tage hende bagfra, når hun bøjede sig ned.

- Der er så mange, der stadig oplever ting, som påvirker ens hverdag. Og hvor man føler sig ydmyget, og hvor man føler sig set ned på som menneske. Fordi andre føler, at de har ret til at tale sådan til en, siger Jennifer Tillemand.

Men ifølge Inger Støjberg skal vi passe på med, at et forkert ord eller en berøring kommer til at skygge for de alvorlige sager.

- Vi skal passe enormt meget på, at et forkert ord eller berøring ikke kommer til at skygge for de alvorlige sager. For dem findes der desværre også nogen af, skriver Inger Støjberg på Facebook.

Og det frustrerer Jennifer Tillemand.

- Så fordi jeg føler mig krænket og ikke er okay med at blive inddraget i mænds samtaler om sex, så er jeg ude på et eller anden hævntogt og maler et billede af, at alle mænd er sexmonstre? Det frustrerer mig bare, at det skal males så sort-hvidt op, siger hun.

Hun mener ikke, at man skal have været udsat for en voldtægt før man må deltage i debatten.

Er det feministisk hævntørst?

Camilla Søe er en af initiativtagerne til et debatindlæg i Politiken og en af drivkræfterne bag en bevægelse af kvinder i dansk politik, som vil gøre op med sexisme. Hun er medlem af Venstre og er uenig med Inger Støjberg om MeToo-debatten.

Det har hun blandt andet gjort klart på Twitter:

I går deltog hun også Aftenshowet, hvor hun rettede sin kritik direkte til Inger Støjberg.

- Det ærgrer mig rigtig meget, at man kalder de modige kvinder, som har lyst til at stå frem og tage denne her debat, for hævntørstige feminister. De kvinder, der kontakter mig, og som har været ude for grænseoverskridende adfærd fra en partifælle eller fra en i de andre partier, er mest af alt bange, siger hun.

Ifølge Camilla Søe er kvinderne i politik bange, fordi man som medlem af et politisk parti kan blive skudt ting i skoene, hvis man retter en kritik mod en partifælle.

Camilla Søe er medlem af Venstre i København og har siden debatindlægget i Politiken fået en del medieomtale. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Derfor skulle Inger Støjberg i gårsdagens udgave af Aftenshowet svare på, hvorfor der er gang i en feministisk hævntørst i sexisme-debatten

Hvorfor kalder du det feministisk hævntørst?

- Jeg synes vi skal passe på med, at det ikke kammer over i den retning. Jeg synes vi skal prøve at se, om vi ikke på en eller anden måde kan finde det der professionelle rum, svarede hun.

Mener du eller mener du ikke, at det er feministisk hævntørst?

- Jeg mener, at det kan blive det, hvis ikke man får taget noget af tempoet ud af denne her kamp. Så mener jeg, at det kan blive det, sagde Støjberg.

Ikke Støjbergs første opsang

Det er ikke første gang Inger Støjberg forsøger at give en opsang i MeToo-debatten.

I slutningen af september i år gjorde hun i et andet Facebook-opslag opmærksom på, at vi skal passe på ikke at blande komplimenter sammen med krænkende adfærd og overgreb.

- Det er altså to vidt forskellige ting, og vi skal passe på med, det ikke skvulper over i hinandens kar!, skrev hun dengang.

Det mødte stor modstand fra flere politikere på Christiansborg. Og det fik den ellers sygemeldte formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, til at gå til tasterne. I et opslag på Facebook lagde han vægt på, at Venstre tager krænkelser og sexisme meget alvorligt.

Også denne gang har Jakob Ellemann-Jensen været nødt til at reagere på Støjbergs meldinger med en appel om, at man træder varsomt i debatten.

- Vi skal anerkende, at der er mange følelser på spil, og at der er en række kvinder, som er blevet krænket og som har haft oplevelser, der er aldeles uacceptable. De kvinder træder nu frem. Det gør de bl.a., fordi de mener, at de ansvarlige ledelser i partier, organisationer og virksomheder ikke har handlet på advarsler og klager. At de ikke er blevet hørt. Jeg synes, det er godt, at de kvinder træder frem, og de skal tages alvorligt, skriver Venstres formand på Facebook.

Facebook
Twitter