Jens Ringberg: Ingen sætter spørgsmålstegn ved Sofie Carsten Nielsen nu

Men hun står foran en kæmpemæssig opgave med at få partiet på ret kurs.

Sofie Carsten Nielsen og resten af folketingsgruppen møder pressen efter at De Radikale Venstre har holdt krisemøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening i København, søndag den 18. oktober 2020. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter nogle dramatiske uger i Radikale Venstre, har Sofie Carsten Nielsen fået fuld opbakning fra sin folketingsgruppe på et krisemøde i dag.

Og det er vigtigt for den nye politiske leder, mener DR Nyheders politiske analytiker.

- Men det var også helt nødvendigt, hvis hun skal have en chance for at få partiet tilbage på ret kurs, siger han.

- Nu er der ingen, der diskuterer hendes rolle som politisk leder, og man må antage at Ida Auken ikke igen lige med det samme angriber den politiske leders troværdighed.

Sofie Carsten Nielsens nye lederskab er som bekendt et resultat af den store krise om seksuelle krænkelser i Radikale Venstre, nærmere bestemt krænkelser begået af hendes forgænger Morten Østergaard.

Men knap havde hun overtaget lederposten, før blandt andre det sygemeldte radikale gruppemedlem, Ida Auken, satte spørgsmålstegn ved, hvor meget Sofie Carsten Nielsen vidste om Morten Østergaards opførsel. Og om hun kunne være ny leder med den viden.

Ida Auken fik opbakning fra både Jens Rohde og Martin Lidegaard og i mange dage er grøfterne i den radikale gruppe blevet dybere og dybere.

Skubber bøvlet videre

Imens har det radikale bagland i frustration set til og bare ønsket, at de kunne tale om politik.

Det ønske er -trods alt - tættere på at gå i opfyldelse nu, end det har været de sidste to uger.

Martin Lidegaard møder pressen efter at De Radikale Venstre har holdt krisemøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det var en sag om krænkelser, der satte hele lavinen i gang. Nu kan Sofie Carsten Nielsen sige at folketingsgruppen fokuserer på det politiske arbejde, mens partiets landsorganisation skal bøvle med at udrede sager om krænkelser i partiet, siger Jens Ringberg.

Det er dog ikke ensbetydende med, at alting er fryd og gammen i Radikale Venstre - slet ikke i folketingsgruppen på Christiansborg.

Her sidder der stadig to fløje, der er dybt uenige om den politiske linje.

Sofie Carsten Nielsens udfordrer til lederposten, Martin Lidegaard, gjorde det da også klart efter aftenens krisemøde, at han hellere havde set en anden stå i spidsen for sit parti.

Det siger meget, mener Jens Ringberg.

- Martin Lidegaards udtalelser umiddelbart efter gruppemøde viser, at harmonien i den radikale folketingsgruppe langtfra er fuldt genoprettet – og at der fortsat er uenighed om den politiske linje.

Om det her er enden på det radikale drama er heller ikke sikkert - for, siger Jens Ringberg.

- Det er opsigtsvækkende, at han bekræfter sine overvejelser om at forlade partiet og taler om at ”give det en chance til…”.

Det er trods krisemødet her til aften stadig ikke afgjort, hvordan partiets ledelse skal se ud efter at Morten Østergaard har trukket sig. Indtil onsdag i sidste uge bestod den af ham, Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg.