Jens Ringberg om Løkkes klare udmelding: 'Nu går han til modangreb på dem, der vil af med ham'

Lars Løkke Rasmussen melder ud, at han ikke vil flytte sig fra formandsposten frivilligt.

Jakob Ellemann-Jensen, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til et pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde for godt to uger siden. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Uroen har længe ligget og ulmet i partiet Venstre, og nu er partiets egen formand, Lars Løkke Rasmussen, med til at skærpe den stigende uro.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Rinberg, der er politisk analytiker i DR, efter Lars Løkke Rasmussen her til aften klart og tydeligt har slået fast, at han ønsker at fortsætte som formand for partiet Venstre.

- Nu går Lars Løkke Rasmussen til modangreb på dem, der forsøger at komme af med ham, lyder det fra Jens Ringberg.

- Det er en udfordring til dem, der har gået og talt om, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen skulle fjernes. Nu siger Lars Løkke Rasmussen, nu kan I bare komme an.

I opslaget beder Lars Løkke Rasmussen også hovedbestyrelsen i Venstre til at fremrykke landsmødet, så det rykkes fra november til afholdelse, inden Folketingets åbning i starten af oktober.

Partiet skal nemlig være klar til en ny politisk sæson, hvor det står klart, hvad den politiske linje er, og hvem der står i spidsen for den, udtaler formanden i Facebook-opslaget.

- Lars Løkke Rasmussen vil slås om sin formandspost, og det vil han gøre på et ekstra-ordinært landsmøde, og for mig betyder det, at krisen i Venstre vokser, siger analytikeren.

Et modangreb fra Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussens udmelding kommer i kølvandet på længere tids ballade i partiets bagland, som blev sat i gang af formandens egen lancering af idéen om en SV-regering, som han luftede under folketingsvalget.

Krisen eksalerede yderligere, da Venstres næstformand, Kristian Jensen, i et interview gik imod Lars Løkke Rasmussens tanker om en regering med Socialdemokretiet.

Det fik så Venstre-veteranen Claus Hjort Frederiksen til at opfordre Kristian Jensen til at trække sig fra sin post som næstformand i Venstre på partiets sommergruppemøde tidligere på måneden.

Hvor Venstres bagland på nuværende tidspunkt står i forhold til partiets formandsskab, er det store spørgsmål lige nu, lyder det fra Jens Ringberg.

- Det er helt usædvanligt, at en partiformand, der har været statsminister to gange, på den måde skal ud og slås for sit eget politiske liv, siger han.

Venstres landsmøde var ellers planlagt til at skulle afholdes i midten af november.

- Der går Lars Løkke Rasmussen til modangreb og siger, 'det er fint, hvis vi skal i gang med at tale om politik, skal vi have det her afklaret', og derfor beder han om at få landsmødet fremrykket.

- Lars Løkke Rasmussens natur er, at når han føler sig presset, som han er i denne situation, vil han ikke bare sidde passivt og vente på, at nogen så at sige fører kniven mod ham, siger DR's politiske analytiker.

Partisekretær: 'Det er muligt at rykke landsmøde'

Lige nu ved Lars Løkke Rasmussen også, at der ikke er nogen modkandidat til ham og Kristian Jensens formandskab, understreger analytikeren, for der er kun Jakob Elleman-Jensen, men han har endnu ikke officielt sagt, om han ønsker at blive formand.

Om det bliver en realitet at få rykket landsmødet over en måned frem, er nu op til Venstres hovedbestyrelse at beslutte, lyder det fra Venstres partisektretær, Claus Richter.

- Den beslutning tages ved en normal samtale, hvor hovedbestyrelsen så skal beslutte, om landsmødet skal rykkes eller ej, siger Claus Richter.

- Det er flertallet i Venstres hovedbestyrelse, der bestemmer det.

Og rent praktisk kan det godt lade sig gøre at rykke landsmødet frem, slår partisekretæren fast. Et scenarie, der er set før, selvom det ikke er ofte, det sker, siger Claus Richter.

Det næste møde i Venstres hovedbestyrelse finder ifølge partisekretæren sted på lørdag.

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at stille op til interview.

Balladen i Venstre

 • Mandag den 5. august: Det udløser kampvalg, da Venstres folketingsgruppe skal finde en ny næstformand. Sophie Løhde ender med at vinde over Inger Støjberg. Støjberg var ellers Lars Løkke Rasmussens foretrukne til posten.

 • Torsdag den 8. august: I et interview i Berlingske lægger Kristian Jensen afstand til Lars Løkke Rasmussens tanker om en SV-regering.

 • Fredag den 9. august: Claus Hjort Frederiksen opfordrer Kristian Jensen til at trække sig. Han mener, at næstformanden undsiger formand Lars Løkke Rasmussen med interviewet i Berlingske. Kristian Jensen afviser at trække sig.

 • Søndag den 11. august: Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab i Venstre er slut. Siden 2014 har Venstre ellers givet udtryk for, at partiet har et delt formandskab mellem Løkke og Jensen.

 • Mandag den 12. august: Kristian Jensen siger, at der ikke er nogen ændringer i Venstres formandskab.

 • Onsdag den 14. august: Forretningsudvalget i Venstre holder møde.

 • Torsdag den 15. august: Claus Hjort Frederiksen trækker sit krav om Jensens afgang tilbage. Jensen siger, at der nu er luftet ud og skabt klarhed og opbakning til formanden og næstformanden.

 • Søndag den 18. august: Lars Løkke Rasmussen erkender i et interview, at han selv kunne have gjort mere for at undgå den krise, der har præget Venstre.

 • Mandag 19. august: Tiden er inde for Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at sætte Venstre og det liberale Danmark højere end deres egne personlige ambitioner, skriver to kronikører i Jyllands-Posten, der er lokalpolitiske aktive og en del af Venstres bagland.

 • I løbet af den seneste uge er der også afhold to stormøder med lokalformænd fra Venstre.

 • Søndag den 25. august: Lars Løkke Rasmussen slår fast, at han vil blive som formand, og at han ønsker, at partiets landsmøde rykkes frem til afholdelse inden Folketingets åbning i starten af oktober.

Facebook
Twitter