Jens Ringberg: Venstre og Løkke var som et langvarigt ægteskab

Lars Løkke Rasmussen tabte slaget om magten i Venstre i aftes, vurderer politisk analytiker.

Det er et langt forløb, der i dag har ført til, at Lars Løkke Rasmussen har besluttet at trække sig som formand for Venstre.

Sådan lyder det fra DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Lars Løkke Rasmussen og Venstre er et ægteskab, der har holdt i rigtig mange år, har haft mange gode tider, men også har slidt rigtig meget på hinanden, forklarer han.

- Han har som formand gjort meget godt og opnået mange resultater for Venstre, men han har også har slidt rigtig meget på partiet i årenes løb med de sager, der har været omkring ham som person, men også med nogle af de skridt han har taget som formand, og her til sidst, med det meget dårlige forhold, som han har haft til sin næstformand Kristian Jensen.

Venstre Landsmøde Odense, den 17. maj 2009. Anders Fogh Rasmussen siger farvel og ny formand for partiet Venstre Lars Løkke Rasmussen tager over. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Løkke var med hele vejen

Med Lars Løkke Rasmussens beslutning vinker Venstre altså farvel til sin leder.

En leder, der har været en af sit partis mest markante personer igennem lang tid, vurderer Jens Ringberg.

- Det er en mand, der har været statsminister i to perioder, formand for Venstre i ti år, som har været aktiv i Venstre siden 1986, da han blev formand for VU og har været med hele vejen, siger han.

Tabte internt slagsmål

Lars Løkke Rasmussen har selv forklaret på Twitter, at han ønskede at bevare sin selvrespekt. Og det kunne han ikke, hvis Venstre-ledelsen besluttede sig for at indkalde til et ekstraordinært landsmøde med ét punkt: nemlig at diskutere formandskabet.

Ifølge Jens Ringberg dækker det over, at Lars Løkke Rasmussen ønskede at fremrykke landsmødet, mens hans kritikere ville have indkaldt til et ekstraordinært et af slagsen.

Et organisatorisk slagsmål, som Lars Løkke Rasmussen tabte til sine kritikere i aftes på et møde i Venstres forretningsudvalg.

- Han ønskede, at der skulle være en politisk diskussion, og så skulle der vedtages en politisk erklæring eller linje, og så kunne man bagefter se på, hvem der skulle stå i spidsen. Der har baglandet insisteret på, at det ikke var sådan, det skulle foregå; det skulle være et ekstraordinært møde, hvor der kun var tale om valg af formanden og næstformanden.

- Han bruger altså en diskussion om landsmødets karakter som afsæt, men det dækker selvfølgelig over, at Lars Løkke Rasmussen har kunnet mærke et voldsomt pres på sig fra baglandet og fra dele af folketingsgruppen, og derfor altså nu er færdig som formand.

Se øjeblikket, hvor Lars Løkkes afgang bliver annonceret på live-tv her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter