Jens Rohde: Jeg håbede, jeg kunne sætte en anden kurs i Venstre

EP-medlem og viceborgmester Jens Rohde har gennem længere tid været kritisk over for partilinjen.

Politikeren Jens Rohde håbede at han og andre "værdiliberale" kunne ændre kursen i Venstre. Nu har han kastet håndklædet i ringen.

En af de mest kritiske stemmer internt i Venstre-baglandet er fortid i partiet. EU-parlamentariker Jens Rohde har igennem længere tid været dybt uenig i Venstres udlændingepolitik.

Den tidligere politiske ordfører, der i dag også er viceborgmester i Viborg Kommune, tog i aftes konsekvensen af den fundamentale uenighed med partitoppens kurs på udlændingespørgsmålet. Den blå partifarve erstattes nu med radikal-magenta. Overvejelserne har dog været der længere, og skiftet har bestemt ikke været let, understreger Jens Rohde.

- Jeg har været Venstre-mand, siden jeg var 15 år. Det er en meget svær beslutning at krænge den her identitet af sig. Jeg har altid været stolt af at være Venstre-mand, siger han, mens han lægger tryk på ordet stolt.

Ordene begynder at falde langsommere. Jens Rohde laver en kort talepause, inden han fortsætter sit svar. Stoltheden over at være medlem af Venstre er forsvundet, lader han forstå.

- Men det må jeg bare sige, det er jeg ikke længere. Derfor er jeg nødt til at lade Venstre være det, Venstre vil være i dag.

Den kritiske stemme fra baglandet

Det er udlændingepolitikken, der nu adskiller og udskiller Jens Rohde fra Venstre. Det er de færreste i tvivl om, hvis de har læst politikerens Facebook-profil, hvor det har flydt med kritiske indlæg om kursen. Kritikken – bedyrer han – har han også forsøgt at ytre internt.

- Jeg har fået meget kritik for, hvorfor jeg lufter mine holdninger på Facebook. Men det kan ikke være sådan i et parti, det kun er ledelsen, der lufter deres holdning på Facebook. Sådan har det jo heller aldrig været.

Alene står han heller ikke. For en uge siden valgte folketingskandidat Kåre Traberg Smidt at forlade partiet. Midt på ugen var det tidligere medlem af Venstres hovedbestyrelse og nuværende lokalformand og folketingskandidat Michael Jellesmark, der forlod partiet. Begge valgte i stedet Alternativet.

- Jeg ved jo, at der er nogen, der deler mine synspunkter. Lokalt har jeg fornemmet pæn opbakning, når jeg har luftet mine synspunkter. Så der er da folk, der har samme klassiske, liberale værditankegang som mig, konstaterer Jens Rohde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk