Jens Rohde melder sig ind i Kristendemokraterne: 'Jeg er troende. Men det er sådan set ligegyldigt'

Jens Rohde har meldt sig ind i Kristendemokraterne og er dermed partiets eneste folketingsmedlem.

Jens Rohde har været løsgænger siden han i januar meldte sig ud af Radikale Venstre. Nu melder han sig ind i Kristendemokaterne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Først var han 22 år i Venstre. Så seks år hos De Radikale, indtil han i januar meldte sig ud.

Folketingspolitikeren Jens Rohde synes, der mangler borgerlige projekter i Danmark, og at der i dag “jo stort set ikke nogen borgerlige partier, som tør sætte en frihedsdagsorden, fordi de er bange for, at der står en muslim bag forklædet. Eller nej, bag forhænget.”

Men nu har han fundet det perfekte match i Kristendemokraterne. Og kærligheden er blevet nedfældet i noget nær en ægteskabskontrakt, nemlig et nyt politisk manifest, som Jens Rohde og Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, vil fremlægge på onsdag.

Isabella Arendt, Jens Rohdes nye formand. Adspurgt om, hvem der bejlede til hvem, svarer Rohde 'Det er en sjov historie. Den må du få en anden gang'. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

DR Nyheder har fanget ham på en telefonlinje til en snak om partiskiftet.

Du melder dig ind i Kristendemokraterne. Hvorfor gør du det?

- Kristendemokraterne er det eneste politiske ståsted, der er for mig. Så efter at have arbejdet i tre måneder har vi lavet en 2030-plan. Og den plan er jeg meget, meget stolt af og glad for.

‘Alt, jeg har sagt de sidste 15 år, står næsten ord til ord i den plan’

Hvad gør det ved din troværdighed, at du for tredje gang har skiftet parti?

- Nu står man jo selvfølgelig med affotograferingen af, at nåh ja, nu går jeg ind i et tredje parti. Men man skal bare kigge på den plan og den politik, vi lægger frem. Fordi der kan man se, at alt det, jeg har sagt de sidste 15 år, står næsten ord til ord i den 2030-plan, som vi fremlægger på onsdag.

Kommer du bare ind i Kristendemokraterne og får lov til lige at ændre hele partiprogrammet?

- Jeg ændrer skam ikke i fundamenterne i Kristendemokraterne. Altså vi havde jo nogle samtaler i starten og fandt ud af, at vi havde et fælles værdisæt. Men hvis det her skal være langtidsholdbart, så er det vigtigt at have politikken på plads.

- Det er jo ikke mig, der har skrevet det. Det er Isabella Arendt, der er formand, og mig, der har været pennefører på det. Og så har vi haft det gennem utallige møder med baglandet, og det er blevet forankret i hovedbestyrelsen.

Hvorfor har Isabella Arendt så ikke lavet det nye partiprogram, før du kom ind?

- Altså da vi begynder at tale sammen, bliver vi enige om, at vi skal være sikre på, at vi også kan lave politik sammen. Det er der jo ikke nogen garanti for. Og derfor blev vi enige om at sætte os ned og se, om vi ikke kunne lave en 2030-plan. Også fordi det borgerlige Danmark mangler en 2030-plan.

‘Kristendemokraterne er ikke et religiøst parti’

Hvad betyder kristendom for dig?

- Det spørgsmål ville du aldrig nogensinde stille til andre politikere. Men kristendom betyder meget for mig, fordi jeg er troende. Men det er sådan set ligegyldigt, fordi Kristendemokraterne er ikke et religiøst parti. Vi er et borgerligt, politisk parti. Og så er vi bare rundet af en kristen kulturarv.

Må der så godt være en muslim eller en buddist med i Kristendemokraterne?

- Alle må være med i Kristendemokraterne, hvis man støtter op om vores politik.