Jens Rohde stiller op til Folketinget

De Radikale vil have Jens Rohde tilbage i Folketinget, og det vil næppe gå stille for sig.

Jens Rohde stiller op til Folketinget. Han sidder nu i EU-Parlamentet og i Viborg Byråd for De Radikale. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Efter mere end 11 års fravær forsøger Jens Rohde sig nu med et comeback til Folketinget. Han stiller op for de Radikale i sin hjemby Viborg og i Holstebro.

Dermed er det også et comeback til en af nullernes mest markante politikere. Jens Rohde var højrehånd for statsminister Anders Fogh Rasmussen op gennem nullerne som politisk ordfører for Venstre.

- Mange har henvendt sig til mig og sagt, at der mangler en stemme som min i Folketinget. Det har jeg nu overvejet og sagt ja til.

Din stemme. Men hvad er din stemme? Du er tidligere topfigur i Venstre! Nu er du Radikal!

- Ja, det sjove er, at jeg står for nøjagtig de samme liberale kerneværdier som dengang, når det gælder retsstaten og lighed for loven. Jeg kæmper imod kollektiv straf. Jeg kæmper for åbenhed og gennemsigtighed i forvaltningen og jeg står for nøjagtig den samme europæiske politik som dengang, siger Jens Rohde og sender en lille hilsen til sit gamle parti, Venstre:

- Der er andre, som har bevæget sig i en retning, jeg mener er uacceptabel og som kræver opposition. Derfor stiller jeg op.

Men der er nu også en række områder, hvor Jens Rohde har ændret sig. Han har i dette forår gjort sig bemærket ved at gøre op med Irak-krigen. Han har sagt, at vi tabte freden og så har han beklaget, at den borgerlige regering gik i krig på et smalt et flertal i Folketinget.

Endelig har han flyttet sig i udlændingespørgsmålet og det er sket i den vanlige provokerende stil, som også var hans stil som Venstres politiske ordfører i nullerne.

Han har blandt andet været ude med riven efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Som da hun anklagede flygtninge for at klemme enhver tænkelig krone ud af de offentlige kasser.

- Nogle dage sidder jeg på mit kontor med en klar fornemmelse af, at en betydelig gruppe af de flygtninge og familiesammenførte, der er kommet til Danmark, snyder, bedrager og løber om hjørner med vores tillid, slog Støjberg fast i BT.

Jens Rohde udskiftede derefter ordet flygtninge ud med regeringens ministre og genoptrykte hele teksten på sin Facebook. Og som kom det til at hedde, at en betydelig gruppe af regeringens ministre snyder, bedrager og løber om hjørner med vores tillid.

Som altid faldt der brænde ned. Venstres daværende politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen havde i hvert fald fået nok af Rohdes sarkasme:

Jens Rohde mener selv, at han er blevet en mere moden og klogere politiker.

-Ja, der skal gerne ske en udvikling med alderen. Jeg har fået en god læretid indenfor og udenfor politik. Fra international politik og fra tiden som viceborgmester i Viborg. Erfaringer, som jeg ikke havde dengang og som jeg håber at kunne bringe ind nu.

Men læser man Jens Rohdes opdateringer på Facebook, så virker det nu som om, at han stadig hylder det citat, han kom med i 2003 til BT:

- Hvis du vil score, er du nødt til at sparke til bolden. Og så risikerer du, at bolden nogle gange ryger ud på tilskuerpladserne eller helt ud over stadiontaget.

Og et spark fik bolden i nullerne. Som da han ikke dukkede op til gudstjenesten ved Folketingets åbning. Kirkeminister Tove Fergo havde inviteret en præst fra Indre Mission:

- Det er simpelthen for sort med Indre Mission. Folketingets åbning er en festdag, og jeg gider ikke gå med hovedet foroverbøjet ud af døren, lød det fra Rohde til Politiken.

Udover at sparke til Indre Mission, som i øvrigt i stort tal meldte sig ud af Venstre i protest mod Rohde, så brugte han nullerne på at skælde ud på de Radikale.

Det har han skullet høre for, men han har dog altid vist stor respekt for den tidligere radikale leder Marianne Jelved. Da Rohde i 2008 blev spurgt, om han ville være med i Vild med Dans, så svarede han nej, men Ekstra Bladet konfronterede ham med, hvem han foretrak som dansepartner:

- Marianne Jelved. Hun er benhård som politiker, der står ved sine meninger. Et forbillede.

Da Rohde så otte år senere var blevet radikal og deltog i landsmødet i Nyborg var der pludselig en mulighed for at få opfyldt den otte år gamle drøm – en dans med Jelved til festen.

Hun ville ikke.

-Jeg har altid haft et godt øje til Jens Rohde, forklarede Jelved til Jyllands-Posten.

-Men jeg siger nej tak, for jeg har nået den alder, hvor jeg har lov til at sige nej tak.

Nu er spørgsmålet så, hvor mange der vil sige ja tak til Jens Rohde i Folketinget eller om han ryger ud over stadiontaget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter