Jeppe Kofod til Tyrkiet: Stop den militære aggression i Syrien

Den danske regering vil have både Nato og EU til at sende et signal til Tyrkiet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen deltog tidligere i dag i et møde i Udenrigspolitisk Nævn om sagen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), vil sende et signal til Tyrkiet: Stop den militære aktion i det nordlige Syrien.

- Det handler om at sende et meget klart signal til Tyrkiet om at indstille de her kamphandlinger og sige til dem, at det, der foregår, risikerer at gå ud over en civilbefolkning og kampen mod Islamisk Stat.

- Det ønsker vi ikke, og derfor vil jeg kraftigt opfordre til at indstille kamphandlingerne og ikke vise den her form for militær aggression, siger Jeppe Kofod.

Militær aktion mod partner

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, oplyste tidligere i dag, at en militær operation i det nordlige Syrien er gået i gang.

Erdogan skriver, at Tyrkiets væbnede styrker sammen med syriske soldater har indledt en aktion mod de kurdiske militser PKK og YPG samt terrorgruppen Islamisk Stat.

Med støtte fra en international koalition anført af USA har YPG-militsen stået i frontlinjen i bekæmpelse af Islamisk Stat.

Tyrkiets mål med operationen er at angribe kurdiske militser og skabe en såkaldt sikkerhedszone i området mellem Tyrkiet og Syrien. Tyrkiet ser den kurdiske YPG-milits som en trussel og betragter den som en del af det forbudte Kurdiske Arbejderparti (PKK).

På billedet ses tyrkiske militærkøretøjer på vej mod den syriske grænse tidligere i dag. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Jeppe Kofod kalder Tyrkiets aktion for en meget alvorlig handling. Den danske regering vil derfor tage sagen op i både EU og Nato og i sidste ende få sendt et signal til Tyrkiet om at stoppe aktionen.

- Vi tager det op med Tyrkiet gennem Nato, vi tager det op i EU, og Danmark er helt fremme i den her kamp, siger han.

Hvad konsekvensen helt konkret skal være, hvis Tyrkiet ikke stopper operationen, kommer der dog ikke et svar på. Det vigtige er i første omgang at sende et klart signal til Tyrkiet fra både EU og Nato, lyder det.

Amerikansk tilbagetrækning?

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meldte for få dage siden ud, at en del af de amerikanske styrker skulle trækkes ud af området, hvilket også ville give mulighed for, at Tyrkiet kunne trænge ind i de kurdisk-kontrollerede områder ved grænsen.

Der har været meldinger om, at de første amerikanske soldater allerede er trukket ud af området, men ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod er det ikke tilfældet. Han fortæller, at den danske regering har fået oplyst, at der er tale om en "omrokering" af de amerikanske tropper.

Men han er ikke tilfreds med de meldinger, der er kommet fra USA.

- Der hersker ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi har en kontinuerlig og klar politik i forhold til koalitionens kamp mod Islamisk Stat, inklusiv amerikanerne.

- Der må ikke skabes usikkerhed, og derfor bryder jeg mig heller ikke om den usikkerhed, der kom forleden om, at amerikanerne muligvis vil trække sig ud af syrien, siger han.

FacebookTwitter