Johanne sætter baglandet på plads

En voldelig revolution er ikke en del af Enhedslistens politik, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Voldelig revolution og en privat ejendomsret, som begrænser sig til tandbørster, hører ikke hjemme i Enhedslisten, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.Hun indleder dermed et opgør med de revolutionære kræfter i partiets bagland og hovedbestyrelse. (© DR)

Voldelig revolution og en privat ejendomsret, som begrænser sig til tandbørster, hører ikke hjemme i Enhedslisten, lyder det i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Enhedslisten arbejder hverken for en voldelig revolution - eller en afskaffelse af den private ejendomsret. Det slår partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i dag fast.

Det er første gang, hun blander sig i den aktuelle debat om Enhedslistens ideologiske tankegods.

Flere medlemmer af partiets magtfulde hovedbestyrelse har den senere tid skitseret deres socialistiske drømmesamfund efter en revolution - blandt andet med tanker om at lukke medier - og om at afskatte den private ejendomsret.

-Jeg opfatter ordet revolution som grundlæggende forandringer - og det mener jeg, at der er behov for, siger Johanne Schmidt-Nielsen til DR Nyheder.

- Der er blandt andet brug for forandringer på klimaområdet, siger hun og tilføjer:

-Forandringer skal ske på fredelig og demokratisk vis.

Vil bevare forsvaret

Men den slags præcise fremtidsscenarier bør Enhedslistens græsrødder holde sig fra, mener Johanne Schmidt-Nielsen, der samtidig undsiger centrale dele af Enhedslistens principprogram ved at gøre sig til talsmand for at bevare både politiet og militæret.

- Noget af det, der gik galt på venstrefløjen i 70'erne, var idéen om, at man kunne sidde som en anden skrivebordsgeneral og lave færdige, detaljerede planer for, hvordan det perfekte samfund ser ud, og hvordan man kommer dertil.

- De fejl mener jeg ikke, at venstrefløjen bør gentage, siger den politiske ordfører til Jyllands-Posten.

Udtalelserne kommer, efter at hovedbestyrelsesmedlem Katrine Toft Mikkelsen har sagt, at Enhedslisten ønsker en revolution, hvor Fondsbørsen lukker, politi og hær afskaffes, virksomheder nationaliseres, og visse medier lukkes.