Jon skal have de sidste valgplakater ned i dag. Ellers vanker der en afgift

Valgplakaterne har i godt en måned præget gadebilledet i hele landet, men til midnat skal de være nede.

Jon Stephensen fra Moderaterne er i dag ude og pille sit eget ansigt ned i hele København. Han satser på, at det kan nås inden midnat. (Foto: © Esther Marie Banke Føhns)

Jon Stephensen klipper en valgplakat ned og smider den op i Christiania-cyklen.

- Jeg tror, at jeg selv har været ude og pille op mod 1.000 valgplakater ned.

Den nyvalgte folketingspolitiker for Moderaterne har i dag fundet den helt store havesaks frem. Den skal bruges til at få klippet de sidste valgplakater ned rundt omkring i København.

- Jeg hænger også ude ved Tårnby. Der er lidt langt lige nu, siger han og kigger ned på sin Christiania-cykel, der allerede er godt fuld.

Mangler lige de sidste 'lommer'

Da Jon Stephensen hængte de første valgplakater op tilbage i oktober måned, noterede han ikke ned hvor.

- Det er lidt af en skattejagt i dag, men jeg får masser af street-cred fra folk på gaden på min tur rundt, siger han.

Han forventer at være ude med havesaksen helt frem til midnat.

- Det er nærmest lidt som at være en minerydder. Jeg har allerede pløjet mig igennem store områder i byen, men mangler lige de sidste lommer, siger Jon Stephensen, mens han klipper endnu en plakat ned.

En af de lommer er ved Østerport Station, hvor cyklister og bilister den sidste måned har kunnet få øje på Jon Steffensen i morgentrafikken.

Heldigvis er folk gode til at informere om, hvor der endnu hænger en Jon Stephensen i bybilledet. Og så cykler han selv derud med saksen.

- Der var nogen, der skrev til mig personligt, at der lige manglede et par stykker her på Østerport. Efter jeg har været her, kører jeg til Christianshavn, og så slutter jeg af på Frederiksberg.

Jon Steffensen har haft rigtig mange plakater hængende i området omkring Landbohøjskolen på Frederiksberg og har en god idé om, at der kunne hænge flere dér.

Piller også ned for Løkke

Jon Stephensen tager også andre valplakater ned, men kun for sit eget parti.

- Der er i den grad noget solidaritet i det her. Hvis jeg ser Løkke, tager jeg ham lige ned.

Lige nu har Jon Stephensen 100 styks Løkke-plakater stående hjemme i garagen.

Jon Stephensen har siden valgets afslutning for godt en uge siden været ude og pille plakater ned. Og i ny og næ tager han også en partifælles plakat ned. Det handler om solidaritet, siger han. (Foto: Esther Marie Banke Føhns)

Moderaterne er ikke det eneste parti, der mangler at få pillet valgplakaterne ned.

I bybilledet kan blandt andre Ida Auken og Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet endnu spottes.

Twitter har Ida Auken også spurgt sine følgere, om de har fået øje på en plakat eller to, der mangler at blive pillet ned. På den måde mener Stephensen, at fristen inden midnat sagtens kan blive overholdt.

På Twitter efterspørger socialdemokrat Ida Auken valgplakater. Flere brugere melder ind, at de har spottet hendes plakater.

- Folk er gode til at skrive, hvor vi hænger. Jeg satser big time på at nå det.

Hvis politikerne ikke når at få pillet alle plakater ned, kan det blive meldt til Vejdirektoratet.

Det er dem, der står for at udsende afgifter, hvis plakaterne ikke er pillet ned. En afgift per plakat kan lyde på 464 kroner. Beløbet er dog forskelligt fra vejmyndighed til vejmyndighed. Så har man mange plakater hængende omkring, kan man godt gå hen og skulle slippe en sjat penge.

Ved sidste folketingsvalg måtte Vejdirektoratet køre ud og færdiggøre nedpillingsarbejdet for politikerne – og det var altså efter, politikeren havde modtaget en advarsel.

- Vi sender forinden et påbud ud til politikerne om, at der endnu hænger en plakat. Men ved sidste valg måtte vi pille 254 plakater ned, siger Julie Barnbæk fra Vejdirektoratet.

Hvilke politikere der er tale om, vil hun ikke komme ind på.

Flere vil købe en valgplakat

Det har vist sig, at valgplakaterne er i temmelig høj kurs - især blandt børn og unge.

På DBA kan man i skrivende stund byde på en "Daddy"-Vanopslagh plakat. Slår man til nu, kan man blive ejer af en signeret plakat af LA-partilederen for 1.000 kroner. Moderaternes partileder, Lars Løkke Rasmussen, kan købes for en halvtredser.

Også Jon Stephensen har fået et bud eller to på sine valgplakater.

- Når jeg har været ude på folkeskoler og gymanasier, spørger de unge efter en, siger han, mens han klipper endnu en plastikstrip over.

- Men jeg gemmer de fleste til næste gang, der er valg. Det er bedst for klimaet, siger han.