Josephine Fock er Alternativets nye politiske leder

Hun vandt over Theresa Scavenius i tredje afstemningsrunde.

Medlemmerne i Alternativet har netop valgt en ny politisk leder.

Det bliver den 54-årige Josephine Fock.

Det er vedtaget på et ekstraordinært landsmøde i Amager Bio i København.

- Tusind tak. Det er ekstremt overvældende. Da jeg sad derhjemme i morges, turde jeg ikke forberede en takketale, siger Josephine Fock.

Hun er medstifter af Alternativet.

- Alternativet er også mit barn. Men jeg vil gerne takke Uffe Elbæk for at starte partiet. Det var sindssygt vigtigt. Tak, fordi du tog mig ind fra starten.

Der var i alt seks kandidater til posten, og valget blev afgjort i tredje runde, hvor det stod mellem Josephine Fock og Theresa Scavenius.

  • Josephine Fock er medstifter af Alternativet, men ikke medlem af Folketinget. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Hun fremhæver Rasmus Nordqvist, partiets politiske ordfører, som en, hun vil arbejde særligt tæt sammen med. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Rasmus Nordqvist er den eneste af kandidater til posten, som også har en plads i Folketinget. Han gik ikke videre til 3. runde. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Godt 600 medlemmer af Alternativet var mødt frem i Amager Bio. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Uffe Elbæk bliver i Folketinget som menigt medlem. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Sascha Faxe røg ud i 2. runde. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Det ekstraordinære landsmøde blev holdt i Amager Bio i København, hvor godt 600 medlemmer var til stede. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Der var i alt seks kandidater til posten, og derfor tog det tre runder at snævre det ned til Josephine Fock. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
1 / 8

Josephine Fock vinder med 936 stemmer. Theresa Scavenius får 668.

Godt 1.604 medlemmer af partiet stemte. 600 af dem er til stede i salen, mens resten har stemt digitalt.

Valget betyder, at partiets politiske leder ikke sidder i Folketinget.

Nordqvist vraget

Rasmus Nordqvist var den eneste af kandidaterne, der sidder i Folketinget, men han røg ud i anden runde. Som politisk ordfører får Rasmus Nordqvist nu Josephine Fock som sin daglige politiske leder.

- Jeg kan garantere for, at jeg vil samarbejde godt med Rasmus Nordqvist. Jeg mener det, når jeg siger, det er vigtigt, vi står sammen. Det er vigtigt med et supersamarbejde i folketingsgruppen, siger Josephine Fock.

Elbæk bliver i Folketinget

Den afgående politiske leder, Uffe Elbæk, havde inden afstemningen ingen officiel favorit.

- Til gengæld vil jeg sige, at jeg glæder mig til at få min personlige politiske stemme tilbage. I seks år har jeg været en kollektiv stemme og talt for hele Alternativet. Fra på mandag er jeg menigt medlem af Folketinget, og jeg glæder mig til at få min stemme tilbage, sagde han.

Josephine Fock vil i modsætning til Uffe Elbæk ikke være statsministerkandidat. Og selvom hun ønsker at bevare den såkaldte grønne blok, som Alternativet er eneste medlem af, så lægger hun op til øget samarbejde med den socialdemokratiske regering.