Josephine Fock trækker sig som Alternativets politiske leder

Opgaven med at samle partiet har været for svær, lyder begrundelsen.

Josephine Fock har været politisk leder for Alternativet siden 1. februar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Josephine Fock har lørdag valgt at trække sig som politisk leder af Alternativet med øjeblikkelig virkning. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen erkender Josephine Fock, at "opgaven med at samle partiet har været for svær."

Partiet går straks i gang med at finde en afløser.

- Jeg har lagt al min kærlighed i Alternativet, men det har været svært at samle partiet. Alternativet er mit hjerteblod, og jeg var selv med til at stifte projektet i 2013, siger Josephine Fock i meddelelsen.

- Derfor er det også vigtigt for mig, at partiet kommer godt videre og får et godt kommunal- og regionsrådsvalg næste år og et godt folketingsvalg, når det kommer.

Josephine Fock blev politisk leder for Alternativet 1. februar, efter Uffe Elbæk trådte tilbage.

Folketingsmedlem vil ikke være leder

Alternativets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, takker Josephine Fock for indsatsen.

- Vi har et kanonstærkt bagland, og jeg synes, at vi har Folketingets bedste partiprogram. Og vi skal have fundet en ny politisk leder, siger han til Ritzau.

Det skal dog ikke være ham, siger han.

- Jeg sidder og forhandler i mange ministerier, så jeg skal ikke være politisk leder.

Torsten Gejl er det eneste tilbageværende medlem af Alternativets folketingsgruppe. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Josephine Fock stiftede Alternativet tilbage i 2013 sammen med Uffe Elbæk. Hun sad i Folketinget fra 2015 til 2018, hvor hun blandt andet har været finans-, rets- og udlændingeordfører.

Hun stoppede som folketingsmedlem i oktober 2018 til fordel for en stilling som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Beskyldt for ubehagelig ledelsesstil

Valget af Josephine Fock i starten af året skabte voldsom intern uro i partiet.

Flere fremtrædende medlemmer valgte at forlade partiet med henvisning til, at partiet ikke længere levede op til sine egne værdier med Josephine Fock som leder.

Blandt efter at dagbladet Information bragte en artikel, hvor en række unavngivne kilder fortalte, at Josephine Fock havde rusket fysisk i ansatte i partiet, da hun sad i Folketinget.

Et snævert flertal i hovedbestyrelsen bakkede dog op om Josephine Fock som politisk leder, hvilket satte gang i en række udmeldelser af partiet.

(ARKIV) Ved Folketingsvalget i 2015 opnåede Alternativet 4,8 procent af stemmerne og blev det sjettestørste parti med 9 mandater i Folketinget. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Blandt andre valgte hovedbestyrelsesmedlem Marianne Karlberg og tidligere politisk chef og rådgiver for partiet Leila Stockmarr at gå.

9. marts bredte lavinen sig til Alternativet i Folketinget, hvor fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer meldte sig ud og blev løsgængere.

Med Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddiques exit er der i dag kun Torsten Gejl tilbage i folketingsgruppen for partiet.