Hvis du er vild med danske rooligans og sange som 'vi sejler op af åen', så er der godt nyt fra kulturminister Joy Mogensen (S) og regeringen.
Hun udstikker nu en garanti om, at sommerens europamesterskab i fodbold, der delvist spilles i Parken i København, bliver med tilskuere på lægterne. Mindst 12.000 for at være helt præcis.
- Det er en historisk begivenhed, at EM i fodbold kan finde sted på dansk jord. Så Uefa har brug for at vide, hvor mange publikummer vi kan forestille os her i starten af april til kampene i juni.
- Europamesterskaberne i fodbold på dansk jord. De ord siger i virkeligheden det hele. Det er første gang, det sker. Derfor får det en særlig melding.
- Det, vi kommer til at melde ind nu, er mindst 12.000 tilskuere i Parken, medmindre ekspertgruppen kan komme med en anbefaling, der går højere op, siger hun.
Uefa har krævet garantien
Garantien kommer præcis to uger før en deadline fastsat af det europæiske fodboldforbund Uefa.
Forbundet har krævet garantier fra de 12 værtslande forud for sommerens slutrunde om, at der skal kunne være mindst 30 procent af den maksimale kapacitet på lægterne. En slutrunde, der, efter planen, afvikles med fire kampe i Parken. Tre gruppekampe - alle med dansk deltagelse - og en 1/16-delsfinale, der ikke vil være med det danske landshold.
Det europæiske fodboldforbund har sagt, at det forventer fans til alle EM-kampe. Planen er fortsat at afvikle i alle 12 lande, men lever et eller flere lande ikke op til kravene, kan EM ende med at blive afholdt i færre lande.
Det danske fodboldforbund, DBU, har kommunikeret, at man mener, der mindst bør være plads til 50 procent af Parkens kapacitet, såfremt man tager vaccinepasset i brug. Parkens samlede kapacitet lyder på 38.065 tilskuere.
DBU opererer med et mål om, at halvdelen af pladserne i parken skal være fyldt under de her EM-landskampe. Hvorfor tør du ikke gå ud og love det nu?
- Grunden til, at vi siger 12.000 tilskuere på nuværende tidspunkt, inden ekspertgruppen (er klar, red.), er fordi, vi har erfaringerne fra superliga-ordningen sidste sommer, hvor at vi jo fik de her erfaringer med sektionering og én meters afstand, så kunne man i en sommerperiode godt have flere mennesker samlet, siger Joy Mogensen (S).
Regeringen lægger op til, at EM-slutrunden på dansk jord bliver afholdt med krav om afstand mellem publikum, medmindre man kommer sammen med folk, man bor sammen med i forvejen. Samtidig bliver det et krav, at der bliver lavet sektioner på stadion, som det kendes fra afviklingen af superligakampene i sommer.
Mulighed for både flere og færre på lægterne
Alligevel holder Joy Mogensen en dør åben for, at der kan komme mere end 12.000 tilskuere.
- Vi forventer, sommeren vil være med os og vi kommer med vaccinerne.
Omvendt ser det ud, hvis coronasmitten igen får tag i befolkningen, advarer hun.
- Hvis det skulle vise sig, at smitten kommer ud af kontrol, så kan vi blive nødt til at sige til Uefa, at omstændighederne bliver anderledes.
Billetterne til sommerens kampe er revet væk. Hvordan billetterne skal fordeles, hvis kun knap en tredjedel af billetkøberne kan finde vej ind i Parken, skal afgøres af Uefa. Men Joy Mogensen lægger op til, at det "primært bliver et dansk publikum, der kan komme ind.
Andre begivenheder må vente til april med svar
Der er jo også en række andre kulturarrangementer, superliga-kampene og festivaler, som efterspørger en klar udmelding fra regeringens side. Hvordan kan den komme nu til EM-landskampene, mens der er nogle andre derude, som ikke ved, hvordan de skal forholde sig?
- Det er jo en del af den aftale, som partilederne lavede – de her ni ud af ti af Folketingets partier – der sagde, at i forhold til festivaler, markeder og superliga-kampene, der jo finder sted sådan løbende, skal vi have den her ekspertgruppes anbefaling, og den kommer jo så ganske få dage – en uge eller to – efter at Uefa har sat sin deadline.
- Men fordi Uefa har sat den deadline den 7. april, så er vi simpelthen nødt til – for ikke at gå glip af den her historiske engangsbegivenhed – første gang at vi får europamesterskaberne på dansk jord – så at melde noget ind nu, men det kommer også til at afhænge af ekspertgruppen, om det kan blive højere.
Kan de så forvente, at der kommer en udmelding snart?
- I forhold til alle de andre begivenheder er der jo nedsat en hurtigtarbejdende ekspertgruppe, som skal komme med sine anbefalinger – i virkeligheden ganske få dage efter – en uge eller to efter Uefas deadline, men fordi Uefa har sat deadline allerede den 7. april, så er vi nødt til at melde et antal ind, og så arbejder vi videre med coronapas og alle de nærmere omstændigheder efter ekspertgruppens anbefalinger.
Partilederne i Folketinget blev mandag aften enige om at skyde spørgsmålet om sommerens festivaller og tilskuere til elitesport som for eksempel Superligaen til hjørne. Derfor er der nedsat en "hurtigtarbejdende ekspertgruppe", der i midten af april forventes at komme med sine forslag til, hvordan kultur- og sportsbegivenheder kan afholdes "sundhedsmæssigt forsvarligt."