Jubel eller hovsa-løsning: Sådan modtages ny pensionsaftale

Regeringen, DF og Radikale får både ris og ros efter ny aftale.

Regeringen, DF og Radikale Venstre får både kritik og ros for den nye aftale om seniorpension, hvor nedslidte danskere - som oftest med en baggrund i et hårdt job - kan forlade arbejdsmarkedet tidligere. Arkivfoto (Foto: Mads Jensen © Copyright: www.fedefotos.dk / Mads Jensen)

I 2025 vil flere end 17.000 nedslidte danskere kunne gå seks år tidligere på pension, hvis de maksimalt kan arbejde 15 timer om ugen.

Det er resultatet af en aftale til i alt seks milliarder kroner, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre netop har indgået om, hvad der skal ske fremover med nedslidte danskere.

Aftalen træder i kraft i 2020, og den blev præsenteret klokken 15 på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet. Her kan du få et overblik over, hvordan aftalen er blevet modtaget:

1

Ældre Sagen er glade

Folk lytter under debat om sundhed, ældrepleje og værdig tilbagetrækning hos Ældre Sagen i København onsdag den 6. februar 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ældre Sagen har været en varm fortaler for at ændre de nuværende regler om seniorførtidspension. De har ønsket sig en model, hvor nedslidte danskere skal kunne gå fra arbejdsmarkedet ti år før deres folkepensionsalder.

Men selv om det ikke er opfyldt helt, er vicedirektør Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen godt tilfreds med den nye aftale.

- Man kan jo altid ønske sig mere, men der er ingen grund til at gå her og være gammel og sur. Der er virkelig tale om nogle store fremskridt, siger han.

Særligt glæder han sig over, at det fremover ser ud til at blive en helbredsmæssig vurdering, der ligger til grund, når det besluttes, om en person er nedslidt nok til at forlade arbejdsmarkedet og gå på seniorførtidspension.

- Det skal nu være en lægefaglig vurdering, som er uafhængig af geografi og økonomiske interesser. Det giver en bedre retssikkerhed for nedslidte seniorer, og det er godt, synes vi, siger Michael Teit Nielsen.

2

Fagbevægelsen kalder det en 'hovsa-løsning'

Formand for FH Lizette Risgaard taler under den nye hovedorganisation for lønmodtagere FH - Fagbevægelsens Hovedorganisations konference i KB Hallen på Frederiksberg, mandag den 8. april 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation med formand Lizette Risgaard i spidsen er der langt fra tilfredshed med aftalen.

De har indtil nu bakket op om Socialdemokratiets udmeldinger om, at folk, der er nedslidte, skal have ret til at gå på pension tidligere.

Men regeringen, Dansk Folkeparti og Radikales model er ikke en løsning for de nedslidte, mener hun.

- Nedslidte skal stadig stå med hatten i hånden. Det er uværdigt. Aftalen om seniorpension er langt fra den fulde og dækkende løsning, som regeringen, DF og De Radikale ellers havde stillet os i udsigt, siger hun.

- Jeg er skuffet over, at regeringen, DF og De Radikale laver en hovsa-aftale, der ikke løser de problemer, som de selv har skabt, da de forringede efterlønnen, siger Lizette Risgaard.

Hos fagforbundet FOA er der dog ros til aftaleparterne fra forbundsformand Mona Striib:

- Det er en forbedret seniorførtidspensionsordning, som vil hjælpe mange flere mennesker. Det vil vi gerne rose. De har lyttet til FOA og resten af fagbevægelsen. Det er en god begyndelse til løsning for de mange nedslidte danskere, som blev ladt i stikken, da efterlønnen blev smadret, siger hun.

3

Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening lunkne

(ARKIV) DAs Jacob Holbraad inden trepartsforhandlingerne om efteruddannelse starter i Statsministeriet torsdag 22. juni 2017. Administrerende direktør Jacob Holbraad fylder 50 år onsdag den 1. august 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er der ros til aftaleparterne for en god aftale fra administrerende direktør Jacob Holbraad.

- Som samfund har vi pligt til at hjælpe dem, der ikke kan arbejde helt frem til pensionsalderen. Vi har også fra DA’s side foreslået, at man justerer på seniorførtidspensionsordningen, så den i højere grad kan rumme de ældre medarbejdere, der ikke kan arbejde mere, siger han.

Til gengæld er DA og Jacob Holbraad kritiske over for, at man kan gå på seniorførtidspension, når man maksimalt kan arbejde til det, der svarer til to arbejdsdage om ugen, sådan som aftalen siger.

Og den kritik deler Laurits Rønn, direktør i Dansk Erherv.

- Her er man lige gået et skridt for langt, fordi aftalen også vil trække seniorer ud af arbejdsmarkedet, som kan bidrage med en indsats, der gør en forskel, siger han.

4

Venstrefløjen er kritiske

Pernille Skipper (Ø) taler på arbejdernes internationale kampdag markeres i Fælledparken i København, onsdag den 1. maj 2019.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvor den store interesseorganisation Ældre Sagen eksempelvis er glade, er minerne mere alvorlige, når man kigger på venstrefløjspartiernes holdning til den nye aftale.

Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, kalder den utilstrækkelig.

- Vi har ikke løst det grundlæggende problem. Denne aftale er ikke en løsning for de mange, for pensionsalderen bliver ved med at tordne i vejret. Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale tror stadig, at social- og sundhedsmedhjælperne, murerne og alle de andre i hårde job kan arbejde til langt ind i 70’erne. Det er fuldstændig verdensfjernt, og det problem skal stadig løses, siger hun.

Carolina Magdalena Maier, forkvinde for Alternativet, kalder aftalen en lappeløsning.

- Isoleret set retter man forholdene for de nedslidte den rigtige vej, men der er grundlæggende brug for en omlægning af vores pensionssystem, siger hun.

Også i SF kunne man ønske sig langt mere, end det aftaleparterne har præsenteret her til eftermiddag.

- Vi har langt større ambitioner for at sikre flere muligheden for pension, inden de er nedslidte. Det vil vi gøre i samarbejde med arbejdsmarkedets parter og forhåbentlig et flertal i Folketinget efter et valg. Vi håber ikke, at DF og Radikale Venstre med denne aftale har tænkt sig at blokere for yderligere forbedringer efter et valg, siger Karsten Hønge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter