Julefrokoster, nærkontakter og mulige tiltag: Her er tre hurtige fra dagens corona-pressemøde

Der kan blive brug for yderligere restriktioner, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, deltog på dagens pressemøde, hvor han blandt andet blev spurgt ind til julefrokoster. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Måske har du haft travlt med at komme hjem fra arbejde og derfor ikke set, at sundhedsmyndighederne sidst på eftermiddagen har afholdt pressemøde om coronasituationen.

Er det tilfældet, kommer her et hurtigt overblik over tre af de mest interessante ting, der kom frem.

På mødet var Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Styrelsen for Forsyningssikkerhed og Statens Serum Institut (SSI) mødt op til lejligheden.

Og overordnet lød det, at coronasmitten stiger hastigt, hvilket dagens coronatal også viser.

6.324 personer er det seneste døgn blevet konstateret smittet med coronavirus, hvilket er rekordhøjt, mens kontakttallet er beregnet til 1,1.

1

Julefrokoster kan blive genovervejet

Julefrokost kan afholdes med sund fornuft. Sådan har det senest lydt fra sundhedsmyndighederne. (Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix Denmark)

Under pressemødet blev der spurgt, hvorvidt Sundhedsstyrelsen selv påtænker at holde julefrost.

Til det lød svaret fra styrelsens direktør, Søren Brostrøm, at det gør man, hvorefter han tilføjede følgende, som kan være relevant for alle, der har planer om æbleskiver og julebryg i en større forsamling.

- Det er vores plan pt. (at afholde julefrokost, red.), men det er klart, hvis vi dag til dag vurderer en hastig udvikling i Omikron, tror jeg, at jeg kommer til at overveje julefrokoster i Sundhedsstyrelsen og resten af Danmark.

Sundhedsstyrelsens julefrokost er allerede justeret ned.

- Vi spiser i små grupper rundt på etagerne med god afstand og grønt coronapas, sagde Sundhedsstyrelsens direktør.

2

- Det, vi gør nu, er ikke tilstrækkeligt

Det er kun kort tid siden, at vi igen skulle begynde at bære mundbind flere steder, når vi bevæger os ud. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Udover at julefrokosten blev vendt på pressemødet, så lød meldingen generelt også fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at der godt kan komme yderligere tiltag på tale.

- Netop fordi det er en bekymrende udvikling, vi ser, er vi nødt til at kigge ned i værktøjskassen. Vi skal overveje, om der skal yderligere tiltag til, lød det fra Søren Brostrøm.

- Der ligger en erkendelse af, at det vi gør nu, nok ikke er tilstrækkeligt.

Søren Brostrøm peger på, at smitten med den nye Omikron-variant i Danmark er bekymrende.

Han understreger, at det er en politisk beslutning, hvilke tiltag man vil indføre. Men han mener, at et af de områder, der skal kigges på, er nattelivet.

3

Ingen isolering i tredje led ved Omikron-smitte

Direktør fra Statens Serum Institut, Henrik Ullum, var ikke mødt alene op til pressemødet. Udover de andre fra sundhedsmyndighederne havde han også taget en graf med, der viser, hvordan Omikron-varianten begyndte at løbe fra os omkring den første december. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

På mødet kom det også frem, at man vil ændre på retningslinjerne, så nære kontakter til smittede med coronavarianten Omikrons nære kontakter ikke længere skal isolere sig.

- Samfundslivet skal så vidt muligt holdes åbent gennem vinteren, sagde Søren Brostrøm på pressemødet.

I slutningen af november indførte Sundhedsstyrelsen ellers, at personer i tredje led skulle gå i isolation.

Det skete for at bremse udbredelsen af den smitsomme variant. Men der er nu så mange smittekæder med Omikron, at nære kontakter til smittedes nære kontakter ikke skal isolere sig.

Direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Annette Lykke Petri, fortalte desuden, at vi nu er der, hvor vi oplever samfundssmitte med Omikron-varianten, hvilket betyder, at man ikke længere kan relatere Omikron til en kendt smittekæde.

Ved afrundingen af pressemødet lagde Sundhedsstyrelsens direktør op til, at det ventes, at der er endnu et pressemøde i morgen klokken 18. Der er dog fortsat ikke meldt noget mere officielt ud.

FacebookTwitter