Juncker afviser at stå bag Luxembourgs skattely

Det skal i fremtiden være muligt at få oplysninger om gunstige skatteaftaler i andre EU-lande, siger Juncker.

Jean-Claude Juncker er tidligere premierminister i Luxembourg. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, afviser at have ansvaret for multinationale selskabers storstilede skatteunddragelse via Luxembourg, der er blevet afsløret i Luxleaks-dokumenterne.

- Jeg var ikke arkitekten bag Luxembourgs skattesystem. "Luxembourg-modellen" eksisterer ikke, som man tror, den gør, siger han.

Samtidig bebuder han på EU-Kommissionens ugentlige pressemøde onsdag, at han vil bede kommissionen iværksætte automatisk udveksling af oplysninger om favorable skatteregler i EU-landene.

Juncker har forholdt sig tavs i en uge siden afsløringen af skatteaftalerne og havde ikke bekendtgjort sin deltagelse på kommissionens pressebriefing, der finder sted i Bruxelles hver dag klokken 12.

- Jeg forstår, at vi bliver nødt til at besvare spørgsmål. Jeg har været premierminister for Luxembourg, men jeg kan ikke i dag udtale mig som Luxembourgs premierminister. For det er reglen her i huset, at man ikke udtaler sig om forhold i egne lande, siger Juncker.

Hele EU's problem

De gunstige skatteaftaler, som internationale selskaber som Ikea og Amazon i en årrække har udnyttet ved aftaler med Luxembourgs skattevæsen, findes i 22 EU-lande, tilføjer han.

- Dette problem skal løses ikke blot i Luxembourg, men i hele EU, siger Juncker.

Kommissionsformanden agter ikke at udtale sig om Luxleaks-affæren til konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der skal undersøge sagen, understreger han. Det skyldes, at kommissærer ifølge reglerne ikke udtaler sig om forhold i egne lande.

Ingen tomme ord

Der er ingen interessekonflikt, når EU-Kommissionen skal undersøge Luxembourgs regering, hævder Juncker. Han afviser også at have gjort noget forkert i sin regeringstid.

- Jeg var ikke arkitekten bag Luxembourgs skattesystem. Luxembourg-modellen eksisterer ikke, som man tror, den gør.

- Der er intet i min fortid, der antyder, at det var min ambition at udbrede skatteunddragelse i Europa. Og denne kommission vil bekæmpe skatteunddragelse og skattesvig. Jeg håber, alle er klar over, det ikke er tomme ord - det står i vores arbejdsprogram, siger Juncker.

/ritzau/