Juraprofessor om Støjbergs løgneforslag: "Ejendommeligt"

Inger Støjberg vil straffe flygtninge, der har løjet, men forslaget vækker kritik.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil slå hårdt ned på asylansøgere, der lyver om deres sag. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Flygtninge, der fremover lyver - om eksempelvis deres alder, men som alligevel har ret til asyl, skal straffes, mener udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Venstre-ministeren vil fremover fratage retten til permanent ophold og dermed i sidste ende muligheden for statsborgerskab fra flygtninge, der undervejs i asylbehandlingen har løjet.

Men forslaget giver anledning til kritik fra Eva Schmidt, professor emeritus fra Københavns Universitet. Hun påpeger, at forslaget vil indføre et princip, som vi normalt ikke benytter i dansk lovgivning.

- Jeg kender ikke nogen anden lovgivning, der siger, hvis du lyver, men det i øvrigt ikke har nogen betydning for sagen, så får det alligevel betydning for sagen, siger juraprofessoren Eva Schmidt til DR Nyheder.

Sammenligner med boligstøtte

Hun sammenligner med, at det er den faktiske husstandsindkomst, der eksempelvis afgør om man har ret til boligstøtte - uanset om man tidligere har talt usandt om sin indkomst.

- Jeg synes, at det er ejendommeligt at lægge en moralsk vurdering ind fra statens side, og sige "fordi du lyver, så vil vi ikke give dig permanent ophold".

Støjbergs forslag, der ifølge Berlingske bakkes op af Dansk Folkeparti, vil betyde, at flygtninge, der har ret til det, stadig vil få asyl, men hvis de eksempelvis har løjet sig yngre for at få deres sag hurtigere behandlet, vil de kun få midlertidigt og ikke permanent opholdstilladelse.

- Når man kommer til Danmark og beder om vores beskyttelse og vores hjælp, så er det mindste, vi kan forlange, at man taler ét hundrede procent sandt, siger Inger Støjberg til DR Nyheder.

Men vi taler om desperate mennesker, der flygter fra krig. Skal det forfølge dem, at de har talt usandt i en presset situation?

- Hvis man lyver, så skal man ikke være dansker. Og det er helt sikkert, at man ved udmærket, hvem man er. Man ved godt, hvor man kommer fra, og hvordan man er kommet hertil, siger Inger Støjberg.

Asylschef: Misforståelser opstår

I Dansk Flygtningehjælp ser asylchef Eva Singer med skepsis på forslaget, da der i mange asylsager opstår misforståelser og fejltolkninger.

- Rent retssikkerhedsmæssigt har jeg svært ved at se, hvordan man fra myndighedernes side kan løfte den byrde med at afgøre, hvad er decideret løgn, og hvad er bare usandt, fordi man misforstod hinanden, siger Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp.

Hos Socialdemokratiet peger udlændingeordfører og integrationsordfører Dan Jørgensen på, at de fleste af de, der stikker en løgn under deres asylinterview, gør det, fordi de alligevel ikke har ret til asyl. Og for dem bliver stramningen ikke aktuel, fordi de sendes hjem. Alligevel tager han lettere positivt imod forslaget.

- Vi er grundlæggende positive for at sanktionere hårdere end i dag, så vi undgår, at mennesker lyver om deres status, og dermed optager plads og bruger ressourcer fra andre. Men det skal gøres på en måde, hvor retssikkerheden er i orden, siger han.

Inger Støjberg vil have plakater på landets asylcentre, der på forskellige sprog advarer mod konsekvenserne mod at forvanske sin asylsag. Hun henviser til, at tre fjerdedele af de, der alderstestes, fordi myndighederne mistænker, at de har løjet om deres alder, viser sig at være ældre end oplyst.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter