Jurister: Fejl i dansk rapport om racisme

Regeringen har fordrejet oplysninger og talt mod bedre vidende i en officiel rapport til FN om racisme i Danmark, siger kritikere til Politiken.

Anders Fogh Rasmussen - her med FN's generalsekretær Kofi Annan - kaldte forleden en racisme-rapport fra FN "makværk". Men nu anklages regeringen for selv at male et skønmaleri af racismen i Danmark. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Et "underlødigt makværk" og "det rene skære vrøvl". Med så hårde ord affærdigede statsminister Anders Fogh Rasmussen i fredags i Folketinget den stærkt kritiske rapport om diskrimination og racisme i Danmark fra Europarådets ECRI-komité.

Nu rammer tilsvarende kritik regeringen selv, skriver Politiken.

En række menneskeretseksperter mener, at den danske regering har pyntet rigeligt meget på sit billede af Danmark i en rapport om diskrimination og racisme, der skal behandles ved FN's racismekomité til august. Rapporten er skrevet af regeringens embedsmænd i primært Justits- og Integrationsministeriet.

Ringe kvalitet

- Jeg er meget overrasket over kvaliteten af regeringens rapport i lyset af regeringens kritik af ECRI-rapporten, siger Birgitte Kofod Olsen, leder af den nationale afdeling på Institut for Menneskerettigheder.

Kritikerne mener blandt andet, at regeringen har jongleret meget kreativt med talmateriale. Både antallet af sager om diskriminationarbejdsmarkedet og om diskrimination i nattelivet underdrives.

For eksempel skriver Danmark, at der kun har været tre sager om diskriminationarbejdsmarkedet siden 2000. Men det passer ikke. Der er flere andre kendte sager, lyder kritikken.

Flere dørmandssager

Når det drejer sig om såkaldte dørmandssager, hvor mørklødede borgere bliver nægtet adgang til diskoteker, er der også pyntet på virkeligheden, mener kritikerne. Her skriver Danmark, at der kun har været få sager og henviser til tal fra Københavns Politi, selv om problemet i høj grad er kendt fra provinsen.

Men disse sager er ikke nævnt i rapporten, skriver Politiken.

Og når det gælder brugen af den såkaldte racismeparagraf, nævner rapporten, at 21 ud af 23 sager ved domstolene er ført til dom fra 2001 til 2003. Men den nævner intet om, at der i samme periode har været 129 anmeldelser.

ExternalContent