Jurister: Irak-krigen var ulovlig

Det er svært at opspore en folkeretsjurist, der vil godkende Irak-krigen, hvor Danmark var med.

Flere folkeretseksperter mener, at der ikke var noget lovligt, folkeretsligt grundlag for at deltage i krigen i Irak. (Foto: Kenan Saritepe © Hærens Operative Kommando)

Blandt uafhængige danske folkeretseksperter er der ikke megen tvivl om, at Irak-krigen var ulovlig.

I DR-dokumentaren Krigskampagnen, som sendes tirsdag aften, melder Danmarks førende folkeretsjurist Frederik Harhoff klart ud.

- Der var ikke noget lovligt, folkeretsligt grundlag for at iværksætte den aktion, siger den danske professor, der til daglig er dommer ved krigsforbrydertribunalet i Haag.

Overtrædelse af folkeretten

Dermed slutter Frederik Harhoff sig til en lang række danske jurister, som alle betragter krigen som en overtrædelse af folkeretten, skriver Information.

Det gælder blandt andre professor Jens Elo Rytter, professor Jens Vedsted-Hansen, professor Henning Koch, folkeretsekspert Anders Henriksen og professor emeritus Ole Espersen.

Trods utallige opfordringer siden 2003 er det ikke lykkedes Information at opspore en eneste uafhængig folkeretsjurist, der vil godkende krigen.

Argumenter for og imod

Den eneste folkeretsjurist, som ikke ønsker at tage stilling for eller imod krigens lovlighed, er tidligere universitetsprofessor Ole Spiermann.

- Der var valide argumenter for krigens lovlighed, og der var valide argumenter imod, lyder hans vurdering.

Dermed er Udenrigsministeriets Folkeretskontor den eneste juridiske instans i Danmark, der fortsat mener, at Danmark overholdt folkeretten, da et snævert Folketingsflertal for ti år siden sendte nationen i krig mod Saddam Hussein.

Minister er ikke i tvivl

Information ville gerne have spurgt den nuværende chef for Juridisk Tjeneste, om det stadig er vurderingen, efter Villy Søvndal har overtaget ministerstolen. Men det har ikke været muligt at træffe ham.

Udenrigsministeren siger imidlertid til Information, at han ikke har bedt sine jurister om at revurdere Irak-krigens lovlighed.

Udenrigsministeren mener selv, at det er helt indiskutabelt, at der ikke var mandat fra FNs Sikkerhedsråd til at gå i krig.

- Og der var heller ikke noget moralsk flertal for krigen, siger han.

Du kan se dokumentaren "Krigskampagnen" tirsdag på DR2 kl. 20.30.

/ritzau/