En boligsag har hængt over hovedet på Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh siden efteråret.
Og i dag siger fire juridiske eksperter til Dagbladet Information, at den liberale leder bør retsforfølges for bedrageri i forbindelse med sagen.
Men ifølge Alex Vanopslagh er sagen afsluttet.
- Det er den juridiske vurdering fra kommunen, at sagen er afsluttet, og der er draget de konsekvenser, der er, siger han.
Sagen handler om, at Alex Vanopslagh som medlem af Folketinget har fået stillet en lejlighed til rådighed i København, som maksimalt må bruges 180 dage om året. En lejlighed han selv har søgt om at få stillet til rådighed.
Kravet for at få stillet en folketingsbolig til rådighed er, at man har fast bopæl uden for Sjælland og opretholder sin normale bolig. Man skal altså have en anden bolig som sin primære - det er også her, man skal have sin folkeregisteradresse. I Alex Vanopslaghs tilfælde var den i Struer.
Gør man brug af ordningen, så får man tilskud fra Folketinget til dobbelt husførelse.
Vil ikke sige det fulde beløb
I efteråret kunne Information så fortælle, at Struer Kommune havde afgjort, at Alex Vanopslagh ikke havde opholdt sig nok på adressen i Struer.
Konsekvensen er blevet, at Alex Vanopslagh har betalt de penge tilbage, som han har fået i tilskud for den dobbelte husførelse.
Tidligere har det været fremme, at han har betalt 30.000 tilskudskroner tilbage for hele 2021.
Siden er det dog kommet frem, at perioden med brud på reglerne har været længere, og at Alex Vanopslagh skulle betale flere penge tilbage til Folketinget.
Det er ikke lykkedes at få Alex Vanopslagh til at fortælle, hvor stort det fulde beløb er, som han har betalt tilbage.
DR har spurgt ham så sent som i dag, hvor han svarer:
- Det har været fremme adskillige gange. Det kan man jo regne ud. Det er jo et månedligt tilskud gange det antal måneder, hvor jeg uretmæssigt har haft en bolig til rådighed.
Er du enig i, at du i en periode på 29 måneder har sparet en husleje i København, fordi du fik stillet en bolig til rådighed?
- Ja, det kan man ikke benægte, jo, svarer Alex Vanopslagh også.
Laver man det regnestykke, som Vanopslagh selv henviser til, ender det fulde beløb på i hvert fald 72.500 kroner.
'Myndigheder vurderer noget andet'
Alex Vanopslagh vil ikke gå ind i, om han mener, sagen bør efterforskes - som den ville blive, hvis han blev retsforfulgt.
- Jeg kan jo ikke sidde og sige, at nogle instanser skal forfølge en sag. Det skal kommunen jo gøre, hvis de mener, der er grund til at genåbne sagen.
- Jeg kan jo ikke tvinge armen om på embedsmænd i kommunen og sige, nu skal I genåbne den her sag, I har færdigbehandlet og vurderet noget, som er i modstrid med, hvad Information vurderer.
Men kan du med troværdighed være i spidsen for et parti, når der er fire juridiske eksperter, der mener, du direkte kan retsforfølges for bedrageri?
- Jamen, der er jo nogle offentlige myndigheder, der vurderer, at jeg ikke kan retsforfølges.
Selvom Alex Vanopslagh mener, at sagen er afsluttet, så er det ikke nødvendigvis sådan, det forholder sig, mener Birgit Feldtmann, der er strafferetsekspert på Aalborg Universitet.
- Det vil typisk ikke være kommuner, der vurderer strafferetlige spørgsmål - men politi og anklagemyndighed, siger hun.