Justitsminister afviser asyl-kritik: Vi har allerede rettet op

Justitsministeriet har ifølge Karen Hækkerup allerede rettet op på kritikken af de asylsager, hvor er der givet afslag på opholsdtilladelse til børnefamilier.

- Vi ændrede reglerne tilbage i november 2013, og den praksisændring har betydet, at der har været nogle sager, der er faldet ned mellem to stole, siger justitsminister Karen Hækkerup og henviser til, der kun har været fire asylsager med fejl omkring afslag på opholdstilladelse til børnefamilier. (© Scanpix)

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser kritikken af sit ministerium i asylsager, hvor der er givet afslag på opholdstilladelse til børnefamilier.

- Den kritik, der har været, den har vi altså taget hånd om, og vi har rettet op, siger hun.

Justitsministeriet får ellers skarp kritik fra både eksperter og organisationer i DR2 Undersøger mandag aften for ikke at have set godt nok på børnenes situation i sager, hvor familier er blevet udvist.

I FNs børnekonvention står der nemlig, at myndigheder altid skal lade barnets tarv komme i første række, når de træffer afgørelser, der berører børn.

Men problemet var ifølge Karen Hækkerup kun midlertidigt.

- Vi ændrede reglerne tilbage i november 2013, og den praksisændring har betydet, at der har været nogle sager, der er faldet ned mellem to stole, siger hun.

Der var kun fire sager med fejl

Karen Hækkerup forsikrer, at hendes ministerium efterfølgende har gennemgået de berørte sager, og der viste sig kun at være fejl i fire af dem.

- Det er vigtigt at understrege, at fejlene i de fire sager ikke har fået betydning for, om man har fået mulighed for ophold eller ej, for der er blevet givet ophold i to af dem, og de to øvrige verserer stadig, siger hun.

Praksisændringen i Justitsministeriet vedrørende humanitær opholdstilladelse sidste år viser ifølge Karen Hækkerup, at hendes ministerium allerede har rettet op på området.

Justitsministeriet oplyser dog til DR, at ministeriet ikke har gennemgået sager for at finde eventuelle tilfælde, hvor børn er blevet udvist, selvom de faktisk havde ret til at blive her i landet på grund af den tilknytning, de har fået til Danmark.

Men Karen Hækkerup er overbevist om, at FNs børnekonvention ikke er blevet overtrådt.

- Den her regering har specifikt skrevet ind i lovteksten, at der skal tages hensyn til barnets tarv. Så det har vi understreget. Men det er sådan set min opfattelse, at den praksis også var der før, siger hun.

Samtlige sager skal vurderes igen

Praksisændringen i Justitsministeriet sidste år får derimod Enhedslisten og SF til at frygte, at ministeriet tidligere har begået fejl og udvist børn, der havde krav på at blive i Danmark.

- Det store spørgsmål er jo, om ministeriet har fundet ud af, at man har begået fejl og udvist børn, der havde krav på at blive i Danmark, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedlisten og SF mener derfor, at Justitsministeriet bør vurdere sagerne før praksisændringen den 20. november 2013 igen for at sikre, at børn ikke er blevet udvist i strid med deres rettigheder.

- I alle de sager, man har genbehandlet, er det jo endt med, at de her børn og famlier har fået lov at blive i Danmark, og det gør selvfølgelig, at jeg tænker: Hvad med de børnefamilier og børn, der fik deres sager behandlet, før man ændrede praksis?, siger hun.

Siden praksisændringen har tre børnefamilier med tilsammen 13 personer, der ellers stod til udvisning, nemlig fået ophold i Danmark.

Samtidig har 98 personer siden 2011 fået afslag på at få forlænget et humanitært ophold, viser tal fra Udlændingestyrelsen. Hvor mange af dem, der er børn, kan styrelsen ikke oplyse.

Venstre og Konservative har tillid til Justitsministeriet

Både Venstre og Konservative har dog fuld tiltro til Justitsministeriets vurderinger af asylsager, hvor børnefamilier har fået afslag på opholdstilladelse.

- Vi lægger os op ad Justitsministeriets vurdering og har tillid til, at Justitsministeriet har styr på det. Hvis ministeren siger, der ikke er behov for at se på tidligere sager, så stoler vi på det, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Heller ikke Konservatives retsordfører, Tom Behnke, mener, der er noget at komme efter ved at stille spørgsmålstegn ved Justitsministeriets vurderinger.

- Vi stoler på, at Justitsministeriet har gennemgået sagerne, når de siger, de har, siger han.

Programmet "DR2 Undersøger - De Udviste Børn" kan ses her.

Facebook
Twitter