Justitsminister: Der er bred politisk enighed om tvungen karantæne efter udlandsrejser

Brud på kravet kan resultere i bøder og i sidste ende fængsel, siger justitsminister Nick Hækkerup.

I alt fire danskere er registreret smittet med den sydafrikanske corona-variant. ((Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

I Danmark anbefales det, at man efter en udlandsrejse går i selvisolation i 10 dage.

Men en anbefaling er ikke nok. Der skal nu være tale om et decideret krav om, at man går i karantæne, når man ankommer til Danmark.

Der er nemlig bred politisk enighed om, at en udlandsrejse fremover kommer med et krav om, at man ved hjemkomst går i karantæne i ti dage. Karantænen kan dog forkortes til fire dage, hvis man kan fremvise en negativ PCR-coronatest. Derudover skal der også indføres tvungne coronatests i lufthavnen.

Beslutningen kræver en ny hjemmel i epidemiloven, men med muligheden for at hastebehandle den, ser det ud til, at den allerede kan være på plads i midten af næste uge.

- Et meget bredt flertal af folketingets partier har indgået en politisk forståelse for at undgå, at vi får flere af de mutationer, der lige nu har lukket landet ned, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Vil gælde for alle

Hastebehandlingen sker i skyggen af ankomsten af den sydafrikanske mutation fra Dubai og det faktum, at 0,9 procent af de smittede, som coronaopsporingsenheden har været i kontakt med inden for de seneste syv dage, formodes at være blevet smittet i udlandet.

- Det kommer til at gælde for alle, der rejser ind i Danmark. Både udlændinge og danske statsborgere, siger Nick Hækkerup.

Følger man ikke kravet, lægges der op til både bøde og fængselsstraf.

Selvom Nick Hækkerup ikke lægger skjul på, at det er vigtigt, at man får kastet så finmasket et net som muligt, så vil der alligevel være undtagelser for et krav om karantæne.

- Vi har lavet en række undtagelser for funktioner i samfundet, hvor det er nødvendigt, at man kan bryde isolationen. Det kunne for eksempel være transport ind i landet.

Behov for undtagelser

Og lige præcis undtagelserne glæder Venstre, der er klar til at bakke op om strammere regler for folk, der rejser ind i Danmark.

- Vi risikerer simpelthen at lukke byggepladser, hospitaler og så videre, hvis folk skal i karantæne i flere dage, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Sundhedsordfører hos Radikale Venstre Stinus Lindgreen (Foto: Thomas Sjørup/Scanpix 2020) (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)

Hos Radikale Venstre understreger man også vigtigheden af, at enkelte funktioner undtages fra det nye krav. Men man er heller ikke i tvivl om, at der skal gøres noget nu.

- Alle der følger tallene kan se, at vi har fået slået smitten ned. Det værste, der nu kan ske, er, at vi får en eller flere virus-varianter, der kan ødelægge den fordel, vi nu har fået, siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale Venstre.

Selvom mutationerne indtil videre er sporet tilbage til en række lande, så mener han ikke, at det giver mening kun at lade kravet gælde for dem.

- Det er ikke alle, der tester lige så godt som os. Derfor kan vi få en mutation fra så mange lande, at vi bliver nødt til at sige, at det skal gælde for alle, siger Stinus Lindgreen.

Udenrigsministeriet fraråder lige nu alle rejser til hele verden.