Der er ikke juridisk grundlag for at lukke den omstridte Grimhøj-moske i Aarhus, fordi der ganske enkelt ikke findes bevismateriale for, at den i sit virke overtræder straffeloven.
Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i en hasteforespørgselsdebat i folketingssalen.
- Jeg er også fristet til at lukke den moske. Som jeg er fristet af at lukke rockerborge, Hizb ut-Tahrir og pædofiliringe. Men så enkelt er det bare ikke. Der skal foreligge tiltstrækkeligt med bevismateriale, men det er fortsat Justitsministeriets opfattelse, at det gør der ikke, siger hun.
Mette Frederiksen understreger, at PET i øjeblikket er "meget opmærksomme" på situationen omkring Grimhøj-moskeen.
Moske i stormvejr efter dokumentar
Samtllige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten havde bedt justitsministeren om at undersøge mulighederne for at lukke Aarhus-moskeen.
Det skete i kølvandet på, at dokumentaren 'Den Fordømte Moské' blev vist på DR1. Her erklærede moskeens formand, Oussama El Saadi, at han "hepper" på Islamisk Stat.
Oussama El Saadi har tidligere sagt, at hvis hans moske bliver lukket, så finder de bare andre lokaler til at huse moskeen.
Østjyllands Politi lavede i 2013 en opgørelse, der viste, at 22 ud af 27 unge aarhusianere, som er rejst til Syrien i forbindelse med borgerkrigen, har haft deres gang i Grimhøj-moskeen.
Minister fremhæver Aarhus-model
I Aarhus er de samtidig blevet kendt for en særlig forebyggelses-model, der handler om at skabe tillid mellem myndighederne og de miljøer, hvor Syrien-krigerne ofte kommer fra.
Politiet i Aarhus ved, at de potentielle krigere først og fremmest er unge personer med afrikansk baggrund, derefter mellemøstlig og i mindre grad dansk.
Samarbejdet med lokalmiljøerne medfører, at politiet ofte får kendskab til personer på vej til Syrien, før de tager af sted, og det giver mulighed for i samarbejde med familierne at få de unge på andre tanker.
Justitsministeren fremhæver Aarhus-modellen og understreger, at den har haft en positiv effekt - nemlig at antallet af rejsende til Syrien fra Aarhus er faldet.
Dansk Folkeparti stiller sig ikke tilfredse med, at Justitsministeriet vurderer, at der ikke er juridisk grundlag for at lukke moskeen. Partiet vil nu have Rigsadvokaten til at kigge på sagen.
Ifølge Ritzau har Rigsadvokaten tidligere undersøgt blandt andet rockergruppen Hells Angels og den muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir uden at finde belæg for at kunne lukke dem.