Justitsminister om stor politiaktion: 'Vi skal være tilfredse med, at vi har et dygtigt politi'

Anholdelsen af 20 personer for planer om terror på dansk jord vækker bekymring blandt politikerne.

Justitsminister Nick Hækkerup siger, at han på grund af efterforskningen ikke kan oplyse flere detaljer om sagen end det, politiet har oplyst. (© DR Nyheder)

En kæmpestor aktion, hvor politiet og PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) har grebet ind over for nogle terrorister, nogle ekstremistiske islamister, der truer Danmark.

Sådan lyder justitsminister Nick Hækkerups beskrivelse af den koordinerede politiaktion på tværs af flere politikredse, som i dag har ført til 20 anholdte efter omkring ligeså mange ransagninger.

- Det viser, at der er en reel terrortrussel i Danmark. Ikke at vi skal leve i utryghed, men vi skal være årvågne og tilfredse med, at vi har et dygtigt politi og en dygtig efterretningstjeneste, der passer på os, siger han.

Sagen omhandler en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv, og planerne skulle være rettet mod et mål på dansk jord.

Det bekræftede Københavns Politi, der har stået i spidsen for indsatsen, i dag på et pressemøde.

Her fremgik det, at de anholdte er mistænkt for at forsøge at fremskaffe skydevåben og sprængstoffer. Flere af dem kan se frem til at blive sigtet i forhold til terrorparagrafferne.

Justitsminister Nick Hækkerup ønsker ikke at uddybe sig om, hvor i Danmark angrebet ifølge de optrevlede planer skulle have været udført.

- Når jeg ikke kan sige mere end det, jeg kan, så er det ikke fordi, jeg ikke gerne vil fortælle den danske befolking, hvad der foregår, men fordi, der er nogle hensyn til den måde, som Politiets Efterretningstjeneste arbejder på, og det fortsatte forløb af sagen.

- Efterhånden som det overhovedet er muligt, vil vi selvfølgelig frigive oplysninger om, hvad der er sket, ligesom vi gerne vil oplyse Folketinget om, hvad der er foregået, siger han.

V-formand roser politiets indsats

På Christiansborgs gange er der blandt politikerne bekymrede miner over, at et terrorangreb tilsyneladende har været under opsejling på dansk jord.

Men samtidig er der også lettelse over, at politiet og PET har været i stand til forhindre planerne i at blive til blodig virkelighed.

- Med alle de politikredse, der har været involveret, er det en omfattende sag. Det er noget, der har fyldt i hele landet. Vi ved ikke så voldsomt meget endnu, men vi vil blive klogere i de kommende dage, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Det er en meget omfattende sag, lyder det fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. (© DR Nyheder)

Han fortæller, at han fik overbragt nyheden fra partiets retsordfører, Inger Støjberg, efter et møde i Justitsministeriet. Der er tale om en meget alvorlig sag, siger han.

- Vi skal være klar over, at der er mørke kræfter, der ønsker at skade os, som ønsker at omkalfatre vores samfund. Og derfor er jeg glad for den indsats, vi har set fra politiet.

Thulesen Dahl: Det er chokerende

Aktionen i dag har omfattet både Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi, Fyns Politi, Midt- og Vestjyllands Politi og Midt- og Vestsjællands Politi.

Samtidig vidner PET's deltagelse i aktionen om, at der er tale om en ekstraordinær sag.

Det gjorde efterretningstjenesten også i 2016 i forbindelse med anholdelsen i den første såkaldte dronesag og sidste år i den såkaldte Iranersag, hvor hele Danmark blev lukket ned.

Hos Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl rystet over dagens nyhed:

- Det er chokerende, det, som er sket, og som har været under opsejling. Selvom vi ved fra politi og efterretningstjeneste, at vi er et land, der er i risikozonen, altså at der er folk, der vil os det ondt, så rykker det utrolig tæt på, når politiet og PET må rykke ud med en aktion, som den vi har været vidne til.

Dansk Folkepartis fomand, Kristian Thulesen Dahl, er chokeret over sagen om terrorplanerne mod et dansk mål. (© (C) DR Nyheder)

- Vi må bare prise os lykkelige over at have et politi og en efterretningstjeneste, der er i stand til at opspore det, inden det sker.

Morten Østergaard: Må ikke splitte os

De Radikales leder, Morten Østergaard, kalder indsatsen for et gedigent stykke politiarbejde, som man kun have den største respekt for.

- Jeg er dybt bestyrtet over, at der findes kræfter i Danmark, der vil os det ondt, men jeg er også betrygget ved, at vi har et politi og et efterretningsvæsen, der i stand til at gennemføre så struktureret og effektiv en indsats på så tidligt et tidspunkt.

Han siger, at sagen viser, at der har været god grund til, at politikerne har tilført politiet flere ressourcer og beføjelser i forholdt til at skærme befolkningen mod terrorangreb.

De Radikales leder, Morten Østergaard, mener sagen viser, at det har været berettiget at tilføre politiet flere ressourcer. (© Morten Østergaard)

Morten Østergaard kalder det samtidig frygteligt, at der findes kræfter i verden, der er i stand til at ”opildne unge mennesker til at vende sig mod de samfund, de er i.”

- Og dem, der står bag de unge, er sikkert langt herfra og slet ikke berørt af det. Og derfor er det så afgørende, at vi gør en indsats for, at det her ikke splitter os, men snarere samler os.