Justitsminister: Udvalg skal udrydde nye nødløgne

Dansk Folkeparti mener dog, at det er noget politikerne selv kan fikse på to minutter.

Folketingets Retsudvalg i dialog med christianitter. Besøget blev i første omgang aflyst, men årsagen til aflysningen viste sig at være en "nødløgn" konstrueret i Justitsministeriet. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Der skal nedsættes et udvalg, som skal være med til at definere, hvordan begrebet "nødløgn" undgår at blive en del af dansk retspraksis.

Det foreslår justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at to af hendes højtstående embedsmænd i sidste uge blev frikendt i den såkaldte Christiania-sag, selvom de ifølge en undersøgelsesrapport havde stukket Folketinget en "forklarlig og undskyldelig nødløgn".

Karen Hækkerup siger, at der nu er en retstilstand i Danmark, hvor begrebet "nødløgn" eksisterer, og det begreb skal udryddes, inden det går hen og bliver en decideret retspraksis, lyder det.

- Det kan være, at vi skal finde en ny løsning, hvor man eksempelvis kan give nogle oplysninger i særligt skærpet fortrolighed til et udvalg i Folketinget, siger Karen Hækkerup.

DF: Vi kan selv klare det på to minutter

Justitsministeren foreslår, at et udvalg blandt andet kan bestå af tidligere politikere, som er respekteret blandt alle partier i Folketinget.

Dansk Folkeparti er ikke imponeret over justitsministerens forslag om at nedsætte et udvalg for at gøre op med "nødløgn" som begreb i det danske retssystem.

- Man stikker selvfølgelig ikke Folketinget en løgn. Det kan vi politikere skrive ned på to minutter, så det behøver man ikke at lave et kæmpe udvalg for at pløje igennem i mange måneder, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Ifølge Dansk Folkeparti er det vigtigste "først og fremmest at finde ud af, hvad der er sket i Christiania-sagen, som endte med at koste Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, da han havde løjet over for Folketinget om årsagen til, at en tur til Christiania for Folketingets Retsudvalg blev aflyst.

- Indtil nu har forhørsdommeren bare sagt, at embedsmænd godt må stikke en nødløgn og dermed indirekte sagt, at regeringen godt må stikke en nødløgn. Men det vigtigste for os er at få fuldstændig klarhed over, hvad der skete i den sag, siger Peter Skaarup.

Hækkerup: Hastværk er ikke nødvendigt

Justitsminister Karen Hækkerup understreger, at et udvalg ikke må blive en "syltekrukke", men at det ikke desto mindre er nødvendigt at klarlægge en række juridiske aspekter.

Og det gør man ikke bare på to minutter, siger hun.

- Hastværk er sådan set ikke det vigtigste her. Det vigtigste er, at det bliver gjort grundigt. Der er tale om en helt særlig situation, og der er ingen grund til at antage, at der kommer en tilsvarende situation i morgen, siger Karen Hækkerup.

- Så det vigtigste er, at alle Folketingets partier kan se sig selv i den løsning, vi finder, og derfor må vi tage den tid, det tager, siger justitsministeren.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er positivt indstillet over for regeringens forslag om at nedsætte et udvalg, der skal komme med løsningsforslag til, hvordan man juridisk afliver begrebet "nødløgn".

Han understreger dog, at et udvalg skal arbejde hurtigt og ikke i "måneder eller år".