Justitsministeren: Efter sommer vil vi forbyde psykisk vold

Søren Pape Poulsen (K) vil indføre en selvstændig bestemmelse i straffeloven om psykisk vold.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil efter sommer indføre en selvstændig bestemmelse i straffeloven, der forbyder psykisk vold. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Flere organisationer har længe foreslået det. Og nu er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) overbevist.

Der skal være en selvstændig bestemmelse i straffeloven, der forbyder psykisk vold.

- Psykisk vold har store konsekvenser for ofrene, deres børn og familierne, så derfor vil vi indføre en selvstændig bestemmelse i straffeloven om psykisk vold, som tydeliggør en klar afstandstagen fra det, siger justitsministeren.

Derfor går Justitsministeriet nu i gang med at udforme bestemmelsen, som ministeren foreslår bliver skrevet ind i straffeloven.

Derefter skal forslaget fremsættes, og så forventer justitsministeren, at forslaget bliver vedtaget efter sommerferien.

Målet er at gøre det helt klart for alle borgere, at psykisk vold kan have meget store konsekvenser og sætte spor for livet hos dem, der oplever det.

- Jeg tror ikke, at det her problem er tilstrækkeligt anerkendt i samfundet, og vi er nødt til at skærpe indsatsen på området. Derfor skal vi sende det her klare signal, siger ministeren.

DF og S bakker op

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bakker op om, at en selvstændig bestemmelse om psykisk vold er på vej ind i straffeloven.

- Det er fornuftigt, det regeringen lægger op til, og jeg mener sagtens, at man kan arbejde på en selvstændig bestemmelse i straffeloven, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Man skal bare huske på, at det ikke nødvendigvis løser hele problemet.

Han forventer, at regeringen indkalder til forhandlinger på området.

Retsordfører Trine Bramsen kalder regeringens forslag for glimrende og understreger, at Socialdemokratiet længe har arbejdet for, at psykisk vold blev eksplicit forbudt i straffeloven.

- Det er så utrolig vigtigt, at vi signalerer, at psykisk vold har meget voldsomme konsekvenser. Derfor skal det også være forbundet med en selvstændig bestemmelse i straffeloven og dermed også en selvstændig straf, siger hun.

Hun mener, at en selvstændig bestemmelse i straffeloven kan få politi og Anklagemyndighed til at være mere opmærksomme på, at psykisk vold sker og kan straffes.

Hun afviser samtidig, at psykisk vold kan være svært at bevise, da der ifølge retsordføreren ofte findes sms'er og vidner, der kan indgå som beviser i en straffesag.

Flere initiativer skal på banen

Begge retsordførere understreger, at en selvstændig bestemmelse i straffeloven ikke alene kan forhindre psykisk vold.

Justitsminister Søren Pape Poulsen lægger da også op til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på andre initiativer til at forebygge psykisk vold i nære relationer.

- Alle ved, at det foregår. Det er bare meget svært at komme frem til - og mange gange også svært at bevise. Derfor er vi nødt til at give det et 360 graders eftersyn for at se på, hvordan vi kan gøre noget for ofrene, siger justitsministeren.

Det arbejde skal interesseorganisationer på området indgå i.

Direktør for kvindekrisecenteret Danner i København glæder sig over initiativet.

- Vi er meget glade for ministerens initiativ, og vi er helt enige i, at det er den helt rigtige vej at gå, siger Lisbeth Jessen, direktør for Danner.

- En selvstændig kriminalisering vil sikre, at det bliver ulovligt, og at de her mennesker får en god retsstilling, så de kan henvende sig på en politistation, når de har været udsat for det, tilføjer hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk