Justitsministeren forsvarer Mette Frederiksen: En udtalelse på et pressemøde er ikke en ordre

Til en hasteforespørgsel i Folketinget fastholder Nick Hækkerup at en udmelding på et pressemøde ikke kan være en ordre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) under hasteforespørgslen om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det var ikke en ulovlig ordre, da regeringen, med statsminister Mette Frederiksen (S) og daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) i spidsen, sagde at alle danske mink skulle aflives.

Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) under dagens hasteforespørgsel i Folketinget.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at regeringen skulle have givet en ulovlig ordre, siger han.

Han henviser til en notits fra Justitsministeriet den 18. november, der siger, at en udtalelse på et pressemøde ikke kan opfattes som en ordre.

Og kort inden dagens hasteforespørgsel udkom justitsministeriet med en supplerende notits. Ifølge den kan statsministeren ikke holdes ansvarlig for den manglende lovhjemmel i forbindelse med aflivningen af mink.

Justitsministeriet skriver, at statsministeren ikke kan holdes ansvarlig for den manglende lovhjemmel, fordi en udtalelse på et pressemøde ikke kan kvalificeres som en ordre.

Men hvad justitsministerens opgave er, står ikke klart for Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

- Er det justitsministerens opgave at få frikendt Mette Frederiksen? Eller er det ikke nærmere at sikre lov og orden i Danmark? Og at forbrydere bliver fundet, dømt og straffet, spurgte hun Nick Hækkerup.

Han mener dog ikke, at Vermunds retorik er på sin plads. Statsministeren befinder sig nemlig ikke i det felt, han kigger i, forklarer han.

- Der er ikke tale om grundlovsbrud. Der er ikke tale om lovbrud, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Hvad gjorde statsministeren?

- Det at en beslutning træffes i et regeringsudvalg med min deltagelse ændrer ikke på, at den ansvarlige minister og de ansvarlige myndigheder er dem der skal sikre, at det føres lovligt og rigtigt ud i livet, sagde Mette Frederiksen selv under dagens debat i Folketinget.

Flere partier pegede nemlig på, at statsministeren selv har et ansvar i den ulovlige aflivning af minlk.

- Hvorfor gjorde statsministeren ikke noget, da statsministeren fandt ud af, at man agerede bund-hamrende ulovligt, spurgte Venstres Formand Jakob Ellemann-Jensen i dag.

- Det er ganske enkelt en forkert præmis at opstille for spørgsmålet. Fordi det med spørgsmålet signaleres at statsministeren ikke gjorde noget, da statsministeren - som er mig selv - bliver bekendt med, at der ikke er lovhjemmel. Det er ganske enkelt ikke rigtigt, svarer Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen forklarer, at hun blev bekendt med den manglende lovhjemmel søndag d. 8 november, og derefter reagerer ved at sende et brev til Folketingets formand, hvor hun anmoder om en hastebehandling af et lovforslag, så der kan komme politisk flertal for den ulovlige aflivning af mink.

Men den reaktion er ikke nok, ifølge Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han kalder det 'helt skævt':

- Hvis statsministeren søndag bliver bekendt med, at man administrerer på et ulovligt grundlag, så siger statsministeren at man med det samme tager fat i det. Man beder Folketinget om at ændre lovgivningen. Man skal da starte med at stoppe ulovlighederne!

Håndteringen skal undersøges

Der var under dagens hasteforespørgsel flertal blandt Folketingets partier for en uvildig undersøgelse. Den skal blandt andet kaste lys over, hvad regeringen har vidst hvornår. Med andre ord: hvornår statsministeren og hendes ministre blev bekendt den manglende lovhjemmel, og hvad de gjorde efterfølgende.

Partierne er bare ikke enige om hvilken undersøgelse.

Imens SF og Enhedslisten vil have en uvildig advokatundersøgelse, vil samtlige partier i blå blok have en kommissionsundersøgelse. Forskellen på de to er blandt andet, at man i en kommissionsundersøgelse kan afhøre implicerede, hvorimod en advokatundersøgelse baserer sig på skriftlige kilder.

Regeringens støtteparti Radikale Venstre vil have en parlamentarisk høring. Den parlamentariske høring går ud på, at folketingsmedlemmer kan afhøre involverede personer. Den type undersøgelse, er ikke vedtaget i det danske folketing endnu.

Men noget tyder på, at en uvildig undersøgelse ikke er nok for alle i folketinget.

Under hasteforespørgslen sagde både Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, at de vil have regeringens afgang og et folketingsvalg.

Det handler om folkesundhed

Selvom hun mødte kritik fra stort set alle sider i folketingssalen, var Mette Frederiksen ifølge eget udsagn overrasken ved debattems afslutning. Debatten havde ikke haft tilstrækkeligt fokus på folkesundheden, mente hun.

- Et næsten fuldstændigt fravær af danskernes sundhed i den her diskussion. vi har 600.000 danskere direkte i risikogruppen hvad angår covid-19. De er næsten fraværende i den her diskussion, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg bliver egentlig også oprigtigt berørt af det, sagde hun

En udmelding der vakte harme i folketingssalen.

Dansk Folkepartis formand kunne ikke takke statministeren for den udmelding.

- Det er pinligt, det er uværdigt. Vi har en forespørgselsdebat, der handler om lovbrud, der handler om at man har aflivet et minkerhverv i Danmark på et ulovligt grundlag. Og så forsøge at få det til at handle om, at folketinget her ikke taget folkesundheden alvorligt. Det synes jeg simpelthen ikke er rimeligt.