Justitsministeren: Over 12.000 flygtninge er kommet til Danmark på to uger

Men kun omkring 1.500 har valgt at søge asyl. Danmark er de facto blevet et transitland på grund af vores udlændingepolitik, lyder det.

Flygtninge på motorvejen nord for Padborg den 9. september 2015. På to uger kom cirka 12.800 flygtninge og migranter til Danmark. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Danmark og det øvrige Europa står fortsat midt i en ”ekstraordinær” flygtningesituation, hvor et stort antal flygtninge og migranter bevæger sig fra syd mod nord.

Det konstaterer justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde, hvor han samtidig gør status over de foregående to uger, hvor flere tusinde flygtninge ankom til Danmark, og mange begav sig ud på motorvejene for at komme videre til Sverige, Norge og Finland.

Siden søndag den 6. september ankom ifølge politiets skøn, der blandt andet baserer sig på observationer ved grænserne, omkring 12.800 flygtninge og migranter til Danmark.

Justitsministeren mener, at der må være tale om et ”minimumstal”.

1.500 har søgt asyl

På de samme to uger har blot 1.500 personer dog valgt at søge om asyl her i landet. I samme periode sidste år var tallet nogenlunde ens, og der er altså ikke sket ændringer på den front i forhold til sidste år, siger Søren Pind.

- Vi ved, at mange tusinde flygtninge og migranter har forladt Danmark igen. Rigspolitiet har dog ikke fået indberetninger om, at der skulle være en ophobning af illegale flygtninge og migranter nogen steder i landet, siger Søren Pind.

Justitsministeren vurderer, at langt de fleste flygtninge og migranter, som er kommet til Danmark i de seneste to uger, er rejst videre til Sverige, Norge og Finland.

Han oplyser desuden, at Danmark som følge af den såkaldte grænseløberaftale har gennemført 125 tilbagesendelser af personer til Tyskland. Til sammenligning sendte Danmark i alt 72 personer tilbage til Tyskland i samtlige de tre sommermåneder.

Han henviser til tal fra de øvrige nordiske landes myndigheder.

- Sverige har alene i de sidste syv dage modtaget 6.900 asylansøgere. Ligeledes forlyder det, at Norge i de sidste to uger har modtaget omkring 2.000 og Finland 4.400 asylansøgere, siger Søren Pind.

Altså over 13.000 personer i alt, konstater justitsministeren.

- Og et sted fra kommer disse mennesker jo, siger Søren Pind.

Fra "magnet" til "transitland"

De mange menneskers ønske om at bruge Danmark som et mellemstop på deres videre rejse skyldes ifølge justitsministeren den danske udlændingepolitik. Den har gjort, at Danmark ikke er en ”magnet” for flygtninge og migranter, men i stedet et ”transitland”, siger Søren Pind.

Justitsministeren sender på dagens pressemøde desuden en stor ros til dansk politi for dens håndtering af flygtningesituationen i de seneste uger.

Mens lande i Østeuropa har brugt vandkanoner, stave og tåregas mod flygtninge, har dansk politi opført sig forbilledligt, lyder det.

- Det har været nogle usædvanligt krævende dage for de implicerede myndigheder, ikke mindst politiet, siger Søren Pind.

Politiets fornemmeste opgave - når der opstår situationer, som vi har set ved de danske grænser - er ifølge ministeren at sikre ”liv, orden og sikkerhed”.

- Jeg er som justitsminister fuld af beundring over den måde dansk politi har håndteret situationen på. Ingen i Europa har håndteret situationen bedre. Second to none, siger Søren Pind.

Facebook
Twitter