Justitsministeren overrasket over DNA-dom

Dom fra den Europæiske Menneskerettigheds-domstol kan måske true det danske DNA-register. Justitsministeriets eksperter skal granske dommen og dens følger.

Justitsminister Brian Mikkelsen er overrasket over en ny dom fra den Europæiske Menneskerettigheds-Domstol: To borgere, der aldrig er dømt, skal have deres fingeraftryk og DNA-profiler slettet fra de britiske registre.

- Ja, jeg er overrasket - jeg havde ikke regnet med, at den ville komme, siger justitsminister Brian Mikkelsen til Radioavisen. - Nu må vi nøje studere dommen og dens konsekvenser.

Vedrører britiske forhold

Justitsministeren fremhæver, at dommen fra Strasbourg knytter sig til to britiske sager og til Storbritanniens særlige registerlovgivning.

- Vi følger jo den Europæiske Menneskerettigheds-Domstol, siger Brian Mikkelsen. - Men kendelsen refererer til engelsk lovgivning, og den kender vi jo ikke i dybden. Så derfor må vi undersøge konsekvenserne af den her dom og så reagere på baggrund af det.

Tiltalt som 11-årig

Dommen fra Strasbourg handler om to sager: En mand, der som 11-årig var tiltalt for at deltage i et røveri, men blev frikendt. En anden var sigtet for at forfølge og genere sin partner, men sigtelsen blev frafaldet, fordi de to blev forsonet igen. I begge tilfælde beholdt myndighederne imidlertid fingeraftryk, DNA-prøver og DNA-profiler.

Nu siger Menneskerettigheds-Domstolen, at den fortsatte opbevaring strider mod kravet om respekt for de pågældendes privatliv.

Nu skal det danske justitsministeriums eksperter granske dommen, for den kan måske få konsekvenser for både dansk politis otte år gamle DNA-register og det kæmpestore register over fingeraftryk.

Gemmes indtil 80 års alder

Den danske lovgivning tillader politiet at opbevare fingeraftryk og DNA-profiler, til folk fylder 80 år - også selv om de aldrig er blevet dømt, men kun har været sigtet.

I Danmark kræves det dog, at sigtelsen drejer sig om forbrydelser, der kan give mindst halvandet års fængsel, eller om børnepornografi. Desuden er der mulighed for at gå til domstolene, hvis man er utilfreds med at være registreret.

Til sammenligning hæfter Menneskerettigheds-Domstolen sig udtrykkeligt ved, at den britiske adgang til at registere og opbevare er uden begrænsninger.

Glad for det danske system

Justitsminister Brian Mikkelsen roser det danske system:

- Vi er glade for den lovgivning, vi har herhjemme. Der er med til at opklare forbrydelser, både i fortiden, i nutiden og i fremtiden.

Facebook
Twitter