Justitsministeren skal forklare manglende sager mod bankdirektører

Både Venstre og SF mener, at det er problem, at Bagmandspolitiet aldrig har rejst straffesager mod de bankdirektører, der kørte 13 pengeinstitutter i konkurs under finanskrisen.

Karina Lorentzen (SF) vil have Bagmandspolitiet til rejse sager mod de bankdirektører, der var ansvarlige for finanskrisens omfang. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Danske bankdirektører og bestyrelser er sluppet for billigt i det retsopgør, som nu kører på sjette år efter finanskrisen, konkluderer Finanstilsynet i en hidtil hemmeligholdt rapport.

Det er Bagmandspolitiet, der skal rejse sagerne mod de ansvarlige personer, men der er endnu ikke rejst en eneste straffesag mod en bankchef eller en bankledelse for at have kørt en bank i sænk.

Og det undrer flere politikere.

- Det piner mig, at økonomisk kriminalitet ikke bliver prioriteret højt nok. Vi ved jo godt, at hvis de her sager ikke bliver behandlet hurtigt, så ender det med ingen straf eller med nedsat straf, siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen.

I Venstre mener medlem af Retsudvalget Preben Bang Henriksen, at Bagmandspolitiet burde have forsøgt sig med at afprøve lovens rammer for at statuere et eksempel.

- Jeg kan ikke acceptere, at forbrydere ikke bliver retsforfulgt og ikke kommer i fængsel. Det er uacceptabelt, at de ikke har forsøgt at straffe de ansvarlige for finanskrisen, siger Preben Bang Henriksen.

Skal afprøve nye bestemmelser

Det er Finanstilsynet, der står bag en overraskende kritik af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, som i daglig tale går under navnet Bagmandspolitiet.

DR Nyheder har fået aktindsigt i rapporten, hvor Finanstilsynet blandt andet er citeret for følgende om bagmandspolitiets arbejde:

- Banksagerne bliver ikke varetaget med tilstrækkelig kvalitet. - Der bliver ikke taget nok af de svære, principielle sager. - For meget fokus på interne ressourcer i stedet for at afprøve nye bestemmelser i retten.

Penge ingen undskyldning

I Bagmandspolitiet siger fungerende chef Henrik Helmer, at de vælger de sager, hvor chancen for domfældelse er størst, og at der derfor ikke er rejst tiltale i sagerne mod de ansvarlige for bankkrakkene.

Men manglende ressourcer må ikke være en undskyldning, siger Preben Bang Hansen.

- Det er altså ikke en undskyldning i min optik. Så må Henrik Helmer gå til sin overordnede, justitsministeren og bede om flere penge, siger Venstres medlem af Retsudvalget.

Preben Bang Hansen mener ikke, at betjentene i Bagmandspolitiet er tilstrækkeligt uddannet til at efterforske disse sager, og de derfor i højere grad bør involvere statsautoriserede revisorer og advokater i efterforskningen.

- Jeg vil bede om en redegørelse fra justitsminsteren allerede i dag, siger Preben Bang Hansen.

Facebook
Twitter