Justitsministeren: Tuneseren er farlig

Justitsministeren er fortsat helt sikker på, at den fejlagtigt fængslede tuneser er farlig. Han foreslår et særligt retssystem til den slags sager.

Tuneseren er farlig, mener justitsminister Brian Mikkelsen fortsat om den 37-årige mand, som ifølge Højesteret blev sat i fængsel i et halvt år, uden at Politiets Efterretningstjeneste havde fremlagt ordentlige beviser.

Men trods nederlaget til PET i Højesteret er justitsministeren sikker på, at manden er farlig.

- Jeg tager det for givet. For jeg kender sagen, og når PET vurderer, at en mand er til fare for statens sikkerhed, så er han til fare for statens sikkerhed, siger Brian Mikkelsen til Ritzau.

- Det er uholdbart, at vi har en tuneser gående rundt, som PET vurderer som værende til fare for statens sikkerhed. Derfor skal vi have et system, hvor man kan dømme folk og udvise folk, siger justitsministeren.

Kan ikke fremlægge alt

Justitsministeren forsvarer PET med, at den hemmelige tjeneste ikke kan fremlægge alt sit materiale. Det ville afsløre kilder og samarbejde med udenlandske tjenester.

Regeringspartneren Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti holder med justitsministeren, både når det gælder en særlig form for rettergang og beskyttelsen af PET.

- Selvfølgelig har de beviser, siger retsordfører Peter Skaarup, Dansk Folkeparti.

Retsinstans indover

De Radikale vil have den mistænkte for en domstol for at få prøvet udvisningen. Socialdemokraterne taler også imod "skrivebordsudvisninger".

- Jeg efterlyser simpelthen, at man i fremtiden ikke kan blive administrativt dømt eller udvist - med mindre en eller anden retsinstans er inde over, siger udlændingeordfører Henrik Dam Kristensen.

SF er også med på en særlig form for domstol eller retssag.

- Jeg vil være meget lydhør over for, hvad der skal til, så PET kan fremlægge deres beviser. Vi skal have en egentlig domfældelse eller rensning af terrormistænkte, siger Astrid Krag, udlændingeordfører i SF.

Politiet kan også tage fejl

Selv om justitsminister Brian Mikkelsen har "100 procent tiltro" til PET, erkender han, at politiet også kan tage fejl.

- Ja, det kan de da godt. Men jeg er også sikker på, at de kun fremlægger en sag, hvor de er sikre. Det er jo et spørgsmål om at forhindre et terrorangreb mod det danske samfund, siger Brian Mikkelsen.

- Det er uholdbart, at vi har en tuneser gående rundt, som PET vurderer som værende til fare for statens sikkerhed. Derfor skal vi have et system, hvor man kan dømme folk og udvise folk, siger justitsministeren.

Clearet retssystem

Han forestiller sig for eksempel et clearet retssystem, som foregår på næsten samme måde, som hvis telefonaflytninger skal godkendes i retten, uden at den aflyttede kender til det. Der tegner sig et flertal i Folketinget for sådanne særlige domstole.

Han vil presse på at få gjort arbejdet færdigt omkring 1. februar i et udvalg, som arbejder med administrative udvisninger og tålt ophold. Den tilbageværende tuneser er på tålt ophold og kan ikke sendes ud, fordi han risikerer tortur i sit hjemland.

Facebook
Twitter