Justitsministeriet har sat navn på ny formand for Irak-kommissionen

Justitsministeriet vil om få dage udpege landsdommer Michael Kistrup som ny formand for Irak-kommissionen.

Der er nu sat navn på den nye formand for Irak-kommissionen, oplyser justitsminister Mette Frederiksen. (Foto: Keld Navntoft (arkivfoto) © Scanpix)

Justitsministeriet er klar med en ny formand for den problemfyldte Irak- og Afghanistan-kommission.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

Den nye formand bliver landsdommer Michael Kistrup, fremgår det af svaret.

- Justitsministeriet agter inden for få dage at udpege landsdommer Michael Kistrup til ny formand for Irak- og Afghanistan-kommissionen. Justitsministeriet vil naturligvis på ny orientere udvalget, når den endelige udpegning er sket, fremgår det af svaret.

Eksformand ragede uklar med de andre

Udnævnelsen sker efter indstilling fra begge landsretter.

Tidligere på måneden mistede kommissionen sin daværende formand, Michael B. Elmer, der havde raget uklar med de øvrige medlemmer omkring tilrettelæggelsen af kommissionens arbejde.

Kommissionen blev nedsat i 2012, og den har fået fem år til at pløje sig gennem de anslåede én million sider omkring Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.

Ifølge en ny status for kommissionens arbejde ser det ud til, at kommissionen fortsat har det meste arbejde foran sig.

Dokumenter først indhentet inden årets udgang

Alle dokumenter ventes ikke indhentet før inden udgangen af 2015. Datoer for afhøringer af vidner - som af den tidligere formand blev sat til efteråret - ventes først efter, at den nye formand tager plads i stolen.

Og så skønnes det, at det vil tage fire måneder at ombygge kommissionens lokaler på Fremtidsvej i Buddinge. Til gengæld ventes det, at kommissionen nu får en hjemmeside, står der i redegørelsen.

En opgørelse over udgifterne til kommissionens arbejde, som Ritzau har fået aktindsigt i, viser, at regningen i begyndelsen af året har rundet 13,6 millioner kroner.

/ritzau/