Jyske borgmestre lægger pres på Støjberg: Kom nu med en melding om fremtiden

- Det er vigtigt, at den sag bliver lukket nu, lyder det fra borgmester.

Inger Støjberg under sin tale på Venstres ekstraordinære landsmøde søndag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En række jyske borgmestre stiller sig nu bag Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen med en klar opfordring til Inger Støjberg: Meld ud, om du bliver i Venstre eller forlader partiet.

- Hun skylder det. Hun er med i et fællesskab – så må hun gøre op, om hun vil arbejde for det fællesskab. Jeg er enig med formanden i, at det ikke går, at hun sætter sig selv over partiet, siger Egon Fæhr, der er borgmester i Vejen Kommune.

Inger Støjberg omfavnede i den grad Venstres jyske bagland, da hun søndag holdt afskedstale som næstformand på Venstres ekstraordinære landsmøde, hvor Stephanie Lose blev valgt som ny næstformand for partiet.

- Jeg er bekymret, når jeg ser, at Danmark er ved at knække midt over. Jeg kan mærke, hvordan forbindelseslinjerne til Christiansborg og København bliver svagere og svagere.

- Det er måske ikke noget, der sådan lige fylder, når man bor i København, men for os, der bor uden for de store byer, der kan man næsten fysisk fornemme, hvordan forskellene vokser, lød det blandt andet fra den digitale talerstol.

Støjberg stopper som næstformand efter en magtkamp mod Jakob Ellemann-Jensen. Han mener, hun har været illoyal over for ham, og opgøret kulminerede, da Venstre støttede en rigsretssag mod Støjberg i sagen om tvangsadskillelse af unge asylpar.

Venstre har mistet mange vælgere under den nuværende krise

Vigtigt, den bliver lukket

Men efter landsmødet holdt hun det hen i det uvisse, hvordan hendes fremtid i partiet ser ud.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg overvejer, hvad der skal ske i fremtiden. Jeg har brug for lige at tænke mig om, sagde Støjberg.

Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at rette en appel om, hun meget snart finder ud af, hvad hun vil. Og trods omfavnelsen fra Støjberg forstår mange af de jyske borgmestre Ellemann.

De mener, at uvisheden er et problem, som partiet ikke kan leve med særlig længe.

- Det er vigtigt, at den sag bliver lukket nu, og jeg synes, hun skylder det. Jeg håber, hun beslutter sig for at blive, siger Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern.

I Billund hedder borgmesteren Ib Kristensen. Han stiller sig også bag Ellemanns direkte opfordring til Støjberg.

- Jeg er fuldstændig enig med vores formand. Det gavner ingen, at der ikke er en afklaring. Og den kan hun kun selv komme frem til. Inger bruger jo spørgsmålet om sin fremtid i Venstre til at fremhæve sig selv.

Hvad håber du hun vælger?

- Det ved jeg faktisk ikke.

Her kan du se, hvad dem, der stemte på Venstre ved valget i 2019, ville stemme i dag.

Gider ikke bruge mere tid på Støjberg

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding, mener, at Støjbergs beslutning bør komme inden for få dage.

- Hun skylder svar på det nu. En ny hverdag venter nu. Nu skal vi se fremad. Og så må hun afklare, om hun er med eller ej.

Hvor lang tid kan hun vente?

- Med nu, så mener jeg nu. En af de allernærmeste dage, siger Jørn Pedersen.

Ib Boye Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande, mener, at Støjberg nu har fået den opmærksomhed, som hun kan trække.

- Personlig gider jeg ikke bruge mere tid på Støjberg. Det er spild af tid. Jeg synes, det er dybt uinteressant, hvad Støjberg vil. Jeg synes til gengæld, det er interessant, hvad Lose vil med Venstre, siger han.

Støjberg holdt sin fremtid åben, da hun holdt tale.

Har respekt for, det tager tid

Det er dog også borgmestre, som har foreståelse for, at det kan tage sin tid. Erik Buhl fra Varde siger:

- Jeg har respekt for, at den slags tager tid. Der skal ikke lægges pres på Inger, det må tage den tid, det tager.

- Jeg bed mærke i, at Inger sagde, at hun var venstremand helt ind i knoglerne, og det er jo svært, at undvære sine knogler. Hun skal give, det svar, når hun er klar til det, siger han.

Borgmestren i Brønderslev, Mikael Klitgaard siger:

- Jeg kan godt forstå, at Jakob Ellemann-Jensen er utålmodig, men jeg vil ikke sætte frist på. Det er Inger, som afgør det, ikke mig. Og jeg ser gerne, at hun bliver, siger han.

Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere sagen.

Facebook
Twitter