K-borgmester i oprør over kommuneaftale: Undlader at stemme for første gang i ti år

Stigende udgifter til handicapområdet æder fra andre kerneydelser, lyder det.

Den konservative borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler, mener ikke, at dagens økonomiaftale vil leve op til borgernes forventning om et velfærdsløft. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I ti år har Høje-Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K) siddet i bestyrelsen i Kommunernes Landsforening og stemt for hver eneste økonomiaftale med den siddende regering.

Men ikke denne gang.

Indholdet i aftalen, der i formiddags blev indgået, lever ganske enkelt ikke op til de forventninger om et reelt løft i den borgernære velfærd, der blev skabt hos borgerne i løbet af forårets valgkamp, lyder det.

- Efter valgkampen har borgerne fået en forventning om, at vi kan levere bedre velfærd end hidtil, men aftalen gør os ikke i stand til at levere uændret velfærd. Vi kommer til at levere dårligere velfærd i 2020 end i 2019, siger Michael Ziegler.

- Det kræver tre milliarder for at kunne levere uændret velfærd næste år. Der kommer flere ældre, og der kommer stadig flere borgere med handicap, som koster meget i kommunerne. Men vi får reelt kun 1,7 milliarder kroner, og så mangler der jo nogle penge, siger han.

De 1,7 milliarder kroner er de nye penge, kommunerne råder over i 2020 i forhold til i 2019.

Den konservative borgmester anerkender sådan set, at det er en god aftale, som også formanden for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) har udtryk det, men alligevel har han altså ikke stemt for aftalen.

- Det er rigtigt, at der isoleret set gives penge til de flere ældre. Det koster en milliard kroner. Det har vi fået, det er vi enige i. Men den resterende del af regningen dækkes ikke ind. Altså det forhold at der bliver mange flere borgere med handicap, blandt andet fordi de lever længere, som vi jo er glade for, siger han.

Udgifter eksploderet

I Høje-Taastrup Kommune har Michael Ziegler gennem de seneste år konstateret, at udgifterne til det specialiserede socialområde, som omfatter alle tilbud og ydelser til voksne borgere med handicap eller sindslidelser, er eksploderet.

På bare ti år er de steget med 100 millioner kroner. Ser man på tallene for alle landets kommuner, er udgifterne alene til voksne med handicap eller psykiske vanskeligheder steget med 1,8 milliarder kroner i de seneste fem år.

- Den her udvikling i udgifterne på handicapområdet og det specialiserede børneområde gør, at vi hvert eneste år tager en luns fra de almindelige kommunale kerneydelser, siger Michael Ziegler.

Men der er vel tale om, at kommunerne får et af de største løft i mange år, så hvorfor ikke stemme for?

- Jeg vil godt understrege, at KL's forhandlere har gjort et fremragende stykke arbejde. Men jeg er nødt til at forholde mig til aftalen og holde den op mod forventningerne hos borgerne og udviklingen i udgifterne, siger Michael Ziegler.

Kritikere på banen

På det sociale medie Twitter bliver den konservative borgmester kritiseret voldsomt for at undlade at stemme for økonomiaftalen.

Her erkender Michael Ziegler da også, at han har stemt for økonomiaftaler, der har givet kommunerne færre penge end aftalen fra i dag.

- Ja, jeg har stemt for aftaler med færre penge. For eksempel efter finanskrisen. Men der var borgernes forventninger heller ikke talt op, så de forventede velfærdsløft!, skriver Michael Ziegler til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

pressemødet i Finansministeriet blev finansminister Nicolai Wammen (S) spurgt direkte, om danskerne kan forvente et reelt løft i velfærden:

- Selvom der kommer flere penge til kommunerne, så betyder det ikke, at alle problemer er løst. Men vi sætter en retning og tager et meget vigtigt skridt i retning af at kunne holde hånden under vores velfærd, lød det.