K går imod regeringen: Vil fastholde afgiftfritagelse for elbiler

De Konservative vil forlænge afgiftfritagelsen til og med 2017. Venstre har tidligere afvist.

Her bliver Arrivas BMW-elbiler af mærket i3 indviet på Københavns Rådhus. De Konservative foreslår, at man fastholder afgiftsfritagelsen for elbiler. (Foto: © Jeppe Vejlø, Scanpix)

Når regeringen her til efteråret skal se på en mulig omlægning af registreringsafgiften, foreslår De Konservative, at elbiler bliver afgiftsfritaget i to år mere.

Det betyder, at de el-drevne biler altså i både 2016 og 2017 ifølge De Konservative bør være afgiftsfrie.

Forslaget tager de med til efterårets finanslovsforhandlinger, siger partiets skatteordfører, Brian Mikkelsen, til DR Nyheder.

- Det vil være ret og rimeligt, hvis vi laver en afgiftsfritagelse for elbilerne i mindst to år til, så der bliver skabt ro på markedet, og der kan investeres i elbil-infrastrukturen i Danmark. Det ville være til gavn for os alle sammen, siger Brian Mikkelsen.

Skal skattemæssigt ligestilles på sigt

Venstre-regeringen har allerede annonceret, at de vil lave et gennemsyn af hele registreringsafgiften.

Og De Konservative mener, at man i så fald bør begynde med elbil-området.

- Så vil der blive skabt ro på området, så der stadig bliver investeret i elbiler. Det vil være til gavn for hele vores energipolitik, hvis vi får flere elbiler i Danmark, siger Brian Mikkelsen og understreger:

- Og så skal de selvfølgelig skattemæssigt ligestilles med andre biler, når vi har fået løbet markedet i gang.

Nej fra Venstre

I april lovede den tidligere SR-regering, at den ville fortsætte den nuværende afgiftsfritagelse for elbiler resten af 2016.

Det ville ifølge Skatteministeriet give staten et mindreprovenu på 450 mio. kr i 2016. Finansieringen ville man finde på dette års finanslov.

Men den kommende finanslov vil ikke indeholde forslag om afgiftsfritagelse, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) tidligere slået fast overfor Ingeniøren.dk.

En fortsat lavere afgift på el- og hybridbiler skal finansieres inden for det samlede bilbeskatningsområde uden tab for statskassen, mener han.

Flertal uden om regeringen

De Konservative har endnu ikke besluttet sig for, hvorvidt de vil forsøge at stable et flertal uden om regeringen på benene, hvis Venstre fastholder sit nej:

- I første omgang vil vi forhandle med regeringen. Og så håber vi på - og regner med - at de lytter til sund fornuft, siger Brian Mikkelsen (K).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).