K-kender: Skilsmisse er 'dramatisk drejning' på en sag, der ikke ville knuse Papes statsministerdrøm

Beslutningen om Søren Papes skilsmisse bunder ikke i politik, siger tidligere kommunikationschef hos De Konservative.

Gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af H. K. H. Kronprinsens 50-års fødselsdag den 26. maj 2018. Søren Pape og Josue Medina Vasquez. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Søren Pape meddelte her til morgen, at han og manden, Josue Medina Vasquez, skal skilles.

En skilsmisse, der kommer efter en lang række afsløringer af usandheder vedrørende Josue Medina Vasquez. Usandheder, der er blevet viderebragt af Søren Pape.

Samtidig har Jyllands-Posten beskrevet, hvordan Søren Pape har haft møder med ministre fra Den Dominikanske Republik under en privat ferie i landet. Det skete, da Pape var justitsminister, og uden at han orienterede den danske udenrigstjeneste.

- Der har været meget skriveri om mit privatliv med mere gennem et stykke tid. Jeg ønsker ikke at gå yderligere ind i dette, men blot sige, at vi begge er enige om, at vores ægteskab er slut og ønsker hinanden det bedste videre på livets rejse, lyder det i den Facebook-opdatering, hvor Pape annoncerede skilsmissen.

Og skilsmissen betegnes som en markant udvikling i en sag, der i sin nuværende form ikke var katastrofal for Søren Pape. Det mener politisk kommentator og pressechef hos De Konservative i perioden 2013 til 2016, Benny Damsgaard.

- Det er en meget dramatisk drejning på en sag, der har været et irritationsmoment, men ikke noget der har været dødbringende for hans statsministerdrøm, siger han.

Efter Det Konservative Folkepartis landsråd svarede Søren Pape ikke just detaljeret på journalisternes spørgsmål om hans tur til Den Dominikanske Republik. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Samtidig bør man holde sig fra at antage, at de førnævnte statsministerdrømme er den direkte grund til, at ægteskabet er gået i stykker, mener Benny Damsgaard.

- Jeg tror ikke, at det har været mediemæssige og politiske overvejelser, der har gjort, at ægteskabet er sluttet. Det ville overraske mig meget.

Så det er ikke politiske, men private hensyn, der har ført til den skilsmisse her?

- Så kender man Søren Pape meget dårligt, hvis man tror, at det er det, der afgør det her, lyder vurderingen.

Er blevet en del af fortællingen om Søren Pape

Ser man alligevel på skilsmissen gennem politiske briller, så skal Søren Pape ikke regne med, at mediernes interesse for, hvad der er blevet sagt og gjort i forbindelse med hans ægteskab, vil forsvinde.

- Sagerne stopper ikke i dag. Nu kommer der en opblussen af mediernes interesse, fordi de vil spørge: ligger der mere og venter? Noget, vi ikke kender til, siger Benny Damsgaard, der samtidig understreger, at nye sager naturligvis skal kunne kobles til Søren Pape, hvis de skal skade ham.

Og selvom sagerne ikke er katastrofale for den historisk populære konservative leder, så har det farvet billedet af partilederen.

- Det her er jo blevet en del af fortællingen om Søren Pape og hans troværdighed. Og det er ikke en del, der tæller positivt, siger Benny Damsgaard.

Papes mand har tidligere været genstand for medieomtale, men det er ikke noget, der har medvirket til at rejse tvivl om Papes formandskab, lyder det.

- Nogle har uden tvivl været forargede over de ting, der har været fremme gennem tiden, mens andre har ment, at det har hørt til privatlivets fred.

- Men er Sørens privatliv noget, der har sat spørgsmålstegn ved hans position som leder af Det Konservative Folkeparti? Der er svaret nej, siger Benny Damsgaard.

Man har ikke været forberedt

Politiske modstandere beskriver ofte Pape som en, der blæser omkuld, når der er modvind. Hvordan har han håndteret de her sager?

- Normalt ville man håndtere sager af denne her kaliber mere offensivt, end man har valgt at gøre her.

- Under GGGI-sagen holdt Lars Løkke Rasmussen et stort pressemøde, her har man forsøgt at løse det med en lidt tvetydig Facebook-opdatering og nogle lidt overordnede svar. Og det er tydeligt på pressens reaktion, at det ikke har været nok, siger Benny Damsgaard.

Er det kommet bag på Søren Pape, i hvor høj grad ens privatliv vil blive endevendt, når man springer ud som statsministerkandidat?

- Man må bare konstatere, at på det her område har man ikke fået forberedt sig godt nok. Det er naturligvis også svært at forberede sig på, at folk lyver.