K: Lomborg skal ikke på finansloven

Konservative vil ikke lægge stemmer til en fast finanslovsbevilling til miljødebattør Bjørn Lomborg.

Venstre har ikke flertal for at få Bjørn Lomborg tilbage på finansloven.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) må tilsyneladende vinke farvel til sin plan om igen at få miljødebattør Bjørn Lomborg på finansloven, sådan som Lilleholt bebudede allerede i januar.

De Konservative siger nej - og dermed mangler de afgørende stemmer i blå blok, selv om både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støtter Venstres ønske.

De seks medlemmer af den konservative folketingsgruppe har diskuteret sagen og vil ikke være med til at give Lomborg en basisbevilling på finansloven. De har samtidig formuleret en udtalelse, oplyser miljøordfører Mette Abildgaard.

- Vi kender jo mange af hans synspunkter, og det synes jeg ikke, der er behov for at smide flere midler efter. Det er jo velkendt stof, forklarer hun til Ritzau.

Klimaudfordringerne skal anerkendes

I udtalelsen hedder det: "Vi har endnu ikke set et bud på, hvad Bjørn Lomborg skal bidrage med af nyt i klimadebatten, og før vi ser det, kan vi ikke støtte, at han kommer på finansloven."

Lomborg, som i dag bor i Prag, når han da ikke rejser verden rundt, er velkommen til at søge støtte til konkrete projekter - "og så vil vi vurdere, om det bibringer debatten noget nyt og relevant", fortsætter teksten.

- Men for os Konservative er der ingen tvivl om, at klimaudfordringerne skal anerkendes og håndteres, understreger K-gruppen, der også genbekræfter partiets støtte til den afgående SR-regerings klimalov fra 2014.

V: Brug for flere stemmer i debatten

Ifølge Lars Chr. Lilleholt er den danske klimadebat "for ensidig og elitær", og det mener han, at den verdenskendte dansker kan være med til råde bod på.

- Der er brug for flere stemmer i klimadebatten, sagde den daværende V-ordfører i januar.

Lomborg, hvis aktiviteter i Institut for Miljøvurdering og senere Copenhagen Consensus allerede har modtaget over 100 millioner skattekroner i støtte, blev oprindelig kendt for at mene, at det er stærkt tvivlsomt, om der overhovedet sker global opvarmning.

I dag anerkender han, at kloden bliver varmere. Men ifølge Lomborg skal vi hellere bruge penge på andre af menneskehedens problemer og så i øvrigt lade forskningen løse klimaproblemet.

Tidligere miljøminister og klimakommissær Connie Hedegaard har kritiseret idéen om mere statsstøtte til Lomborg: - Så vidt jeg kan følge Lomborg, så har han ganske mange indtægter rundt omkring, inklusive fra diverse klimaskeptiske tænketanke, sagde Hedegaard i juli til Information.

/ritzau/