K og EL: Danskerne vil valfarte til F1-lån

De Konservative og Enhedslisten ser positivt på regeringens forslag om at fremtidssikre danskernes yndlingslån

Regeringens får ros for at ville fremtidssikre danskernes yndlingslån (© Scanpix)

En win-win-situation.

Sådan betegner de Konservative og Enhedslisten regeringens forslag, der skal fremtidssikre den danske realkredit og samtidig sikre, at boligejere med flekslån ikke bliver ramt af store rentestigninger.

- Man sikrer med forslaget muligheden for, at man stadig kan tage et F1-lån, og samtidig er der en garanti for, at det hele ikke vælter omkuld, hvis renten pludselig skulle stige meget, siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.

Sikkerhed ved høj rente

Regeringen foreslår, at hvis renten stiger med mere end 5 procentpoint mellem to rentefastsættelser - eller hvis en auktion slår fejl - så vil lånet blive forlænget og gjort til et fastforrentet lån, der løber i 30 år.

Og det lyder fornuftigt, mener Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

- Det lyder umiddelbart som en meget pragmatisk løsning på et problem, der er blevet skabt af VK-regeringen i jubelårene, siger han.

Skaber større sikkerhed

Både Brian Mikkelsen og Frank Aaen forventer, at flere vil komme til at søge mod de i forvejen meget populære F1-lån, fordi de bliver mere sikre.

- Med det her skabes der er en større sikkerhed både for lånerne og for samfundet, og det vil gøre, at folk vil føle sig mere trygge, siger Frank Aaen.

Brian Mikkelsen bakker op:

- Jeg tror, at folk vil valfarte til F1-lånene, fordi man stadig får den lave rente, men hvis den stiger meget, så kommer man ind i et 30-årigt forløb og får et langfristet lån, siger Brian Mikkelsen.

Forslaget fra regeringen skal ses i lyset af den seneste tids voldsomme kritik af de korte flekslån og de skærpede krav til landets realkreditinstitutter fra ratingbureauerne og EU.

Facebook
Twitter