K og R bekymret over nyt artilleri til millioner: Ikke optimalt for Hæren

Forsvaret får nyt artilleri, men det er ifølge partierne ikke rustet til at modstå truslen fra Rusland. Forsvaret afviser kritikken.

En selvkørende haubits M109 A3 i Oksbøl skal snart erstattes af et nyt artilleri-system. Danmark har kun få fungerende M109 tilbage. De blev leveret i 1965 og opdateret i 1983. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

To partier, der inden for få uger skal nikke ja eller nej til et indkøb af nyt artilleri til Forsvaret, sætter nu spørgsmålstegn ved, om man køber det rigtige isenkram.

Købet, der forventes at koste flere hundrede millioner kroner over ti år, består af 15 nye såkaldte artilleripjecer. Det er i meget korte træk en lastbil med en kanon ovenpå, der kan beskyde en fjende på kilometers afstand.

Både Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, og Konservatives ditto, Rasmus Jarlov, er bekymrede over de to valgmuligheder, der kommer fra franske Nexter og israelske Elbit. De er nemlig ikke tilstrækkeligt pansrede, mener de.

- Jeg er ærgerlig over, at vi køber noget artilleri, som i virkeligheden er godt til at bekæmpe primitive modstandere som Taleban og Islamisk Stat, men ikke er designet til mere avancerede modstandere som Rusland, som kan skyde tilbage, fordi det ikke er pansret, siger Rasmus Jarlov.

Ifølge Rasmus Jarlov er både mandskab og artilleri mere udsat, når det ikke er fuldt pansret. Det bekymrer ham.

Martin Lidegaard støtter op om anken fra Rasmus Jarlov:

- Man godt kan spørge sig selv, om vi indkøber artilleri til det rigtige formål, siger De Radikales forsvarsordfører.

Indkøbet af det nye artilleri har været i støbeskeen siden 2008. Forsvarsministeriet forventer, at man politisk når til enighed om det nye køb i denne måned.

Forsvaret skal rustes mod truslen fra Rusland

De to tilbageværende muligheder for Forsvaret kommer fra henholdsvis israelske Elbit og franske Nexter.

I begge tilfælde er der tale om artilleri-systemer, der kan sende 155 millimeter-ammunition afsted og har en rækkevidde på omkring 40 kilometer.

Men i modsætning til det artilleri, det nye skal erstatte, er det ikke pansret i samme grad, siger Rasmus Jarlov:

- Så det øjeblik, artilleriets position er kendt, så er det meget sårbart, siger han.

Man godt kan spørge sig selv, om vi indkøber artilleri til det rigtige formål.

martin lidegaard, forsvarsordfører, r

Derfor kan indkøbet være godt til at bekæmpe en mere primitiv modstander som Taleban eller Islamisk Stat, men Forsvarets fokus retter sig i stigende grad mod Rusland, der udgør en større trussel.

De kan skyde tilbage – og så frygter Rasmus Jarlov, at man kan få et problem:

- Jeg synes ikke, at det er det mest optimale artilleri at købe i den sikkerhedssituation, vi står i nu, hvor vi skal kunne imødegå en mere avanceret modstander end dem, vi har kæmpet mod i de seneste 10-15 år.

Partierne fastholder beslutning om nyt køb trods kritik

Men er det ikke lidt sent at lufte den bekymring, når man har arbejdet med det her køb siden 2012?

- Det er jo netop fordi, at man har arbejdet med købet i mange år, at vi nu køber noget artilleri, som selvfølgelig er et fremskridt, men som ikke er det bedste, hvis man kigger på Forsvarets opgaver.

- Hvis vi skulle igangsætte et indkøb af artilleri i dag, havde vi nok nogle andre kriterier for valget, end da vi igangsatte det her indkøb, hvor øjnene var rettet mod modstandere som Taleban og Islamisk Stat, siger den konservative forsvarsordfører.

For regeringspartiet Konservative ændrer Rasmus Jarlovs bekymring dog ikke på, at partiet vil støtte købet af det nye artilleri, hvad enten det bliver fra den franske eller israelske producent.

Din bekymring betyder ikke, at det får konsekvenser for, om du vil sige ja eller nej til købet. Hvordan hænger det sammen?

- Vi kan ikke stoppe købet af artilleri nu. Hæren har brug for artilleri, den mangler det desperat. En hær uden artilleri er ikke en hær. Derfor skal vi købe det artilleri, som vi nu beslutter.

- Men jeg kan godt have en lille ærgrelse over, at vi køber noget, som i virkeligheden er mere egnet til at bekæmpe Taleban, end det er til at støtte vores NATO-allierede i Østersøen, siger Rasmus Jarlov.

Også De Radikales Martin Lidegaard har svært ved at se, at man for anden gang skal stoppe et udbud på nyt artilleri til Forsvaret – men han udelukker det ikke.

- Det er svært at forestille sig, at vi skulle starte forfra igen. Omvendt er det også svært at forestille sig, at vi udskriver en check på flere hundrede millioner kroner, hvis det er et artilleri, som vi dybest set ikke ved om kan bruges til det rette formål, siger han.

Forsvaret afviser: Vi får topmoderne artilleri

Det er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der siden 2012 har arbejdet med at købe nyt artilleri ind til forsvaret.

Chefen for projektkontoret, der står for udbuddet og indkøbet, Bent Bech, afviser bekymringen fra de to forsvarsordførere.

Han mener, at de 15 nye artilleripjecer, Forsvaret kan se frem til, hvad enten det bliver fra franske Nexter eller israleske Elbit, bliver det bedste, man kan få ud fra de danske ønsker.

- De har begge en pansret kabine, som vi også har stillet krav om, så soldaterne er beskyttet, når vi flytter den fra et sted til et andet. Derudover har systemerne jo en beskyttelse, fordi de kan flytte sig hurtigt. Og så har vi den lange skudafstand, der gør, at vi på den måde får en beskyttelse, siger Bent Bech.

Han mener ikke - modsat Rasmus Jarlov - at det øgede fokus fra krigene i Afghanistan og Irak til Østersøregionen, der er sket undervejs i købsprocessen, gør nogen forskel for kravene til artilleriet.

- Der er her tale om meget fleksible systemer, der kan sættes ind i mange forskellige roller. Jeg er ikke i tvivl om, at med det artilleri, vi køber, så vil vi have mulighed for at opfylde Forsvarets behov ud fra de præmisser, der er i dag.

- Så jeg vil sige, at vi køber et system, der er teknisk fremtidssikret og giver de muligheder og den fleksibilitet, som har været efterspurgt i udbuddet. Og jeg mener ikke, at det billede, der er i dag, og de ændringer, der har været undervejs, har gjort, at vi vil gøre det anderledes i dag, siger Bent Bech.

Det nye artillerisystem skal afløse M109, der har været i Forsvaret siden 1965 og fik en opgradering i 1983.