K om ny offentlighedslov: Christiania-sagen giver stof til eftertanke

De Konservative noterer sig, at offentlighedsloven gav statsministeren mulighed for at holde dokumenter tilbage. Partiet er ikke klar til at ændre loven.

De Konservatives Tom Behnke siger, at man noterer sig mulige konsekvenser af den nye offentlighedslov. (© DR)

Det er noteret på Tom Behnkes blok. Og hvad betyder så det?

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, undrer sig over, hvordan statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i første omgang brugte den nye offentlighedslov i forbindelse med den såkaldte Christiania-sag.

- Sagen har givet stof til eftertanke. Måden, man håndterer offentlighedsloven på, er afgørende. Jeg havde ikke set det komme, at statsministeren i en så tilspidset situation ville sige; "de dokumenter kan I ikke få lov til at se", siger Tom Behnke.

Ministerbetjening mellem to ministerier

Et af de store stridspunkter i den nye offentlighedslov, som igen er kommet i fokus ved Christiania-sagen, der udspringer af et aflyst politikerbesøg på Christiania i 2012, er den såkaldte ministerbetjening.

Den nye offentlighedslov betyder kort sagt, at offentligheden ikke længere kan få indsigt i kommunikation mellem to ministerier.

Efter dage med massivt pres på statsministeren i Christiania-sagen i sidste uge, blev dokumenter sendt mellem Statsministeriet og Justitsministeriet så offentliggjort.

Men det var ikke fordi, offentlighedsloven forpligtede statsministeren til at lægge dem frem. Dokumenterne viste, at Statsministeriet før end hidtil antaget havde kendt til Justitsministeriets forkerte forklaring på det aflyste Christiania-besøg.

Er vi enige om, at du synes, at de papirer mellem Justitsministeriet og Statsministeriet var belastende for Thorning?

- Ja.

Hvorfor skulle man så ikke benytte sig af en ny lov, som I også har stemt for, der gjorde det helt i orden og muligt ikke at lægge dokumenterne frem?

- Offentlighedslovens begrænsninger blev lavet for, at centraladministrationen kan fungere og ikke for at dække over en løgn, siger Tom Benhke.

Den nye offentlighedslov har knap nok fungeret en måned, er det ikke ret tidligt at notere sig en sag, man er ærgerlig over?

- Jeg er ikke nødvendigvis ærgerlig. Dokumenterne kom frem, også selv om det var nølende. Men det er da klart, at det er hurtigt. Jeg er ikke klar til at ændre offentlighedsloven, og jeg er ikke klar til at evaluere den. Men det bliver taget med, siger Tom Behnke.

DF og EL er utilfredse

Den nye offentlighedslov blev vedtaget sidste år med stemmer fra S-R-SF-regeringen, Venstre og De Konservative.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte imod. Både Enhedslisten og DF mener, at Christiania-sagen er et tydeligt eksempel på, at den nye offentlighedslov er forfejlet.

- I forbindelse med de papirer, som Helle Thorning har lagt frem, kan vi se, at åbenheden ikke er steget. Hun lagde dem frem af egen fri vilje uden at være forpligtet til det af offentlighedsloven, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.